Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

TIRK KHNGAY














Σήμερα το μενού είχε ψάρι στη σχάρα. Φυσικά με την περιέργεια που μας διακρίνει δε μπορούσαμε να συμβιβαστούμε με τα γνωστά ελληνικά μυρωδικά... Έτσι, μετά από τη σχετική μας έρευνα καταλήξαμε στην εθνική σάλτσα της Καμπότζης "fish sauce με τζίντζερ" ή αλλιώς στη γλώσσα των Χμερ "tirk khngay". Πραγματικά πρόκειται για εξωτική και πικάντικη γεύση που δίνει εντελώς άλλη διάσταση στο ψητό ψάρι, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με κρέας. Μείναμε απλά ενθουσιασμένοι! Όμως προσοχή! Βασική προϋπόθεση είναι να σας αρέσει το τζίντζερ και τα καυτερά!

Υλικά:
  • ¼ φλ. ζεστό νερό
  • ¼ φλ. ζάχαρη κοκοφοίνικα (ή μαύρη)
  • ¼ φλ. χυμός λάιμ
  • ¼ φλ. fish sauce
  • 1/3 φλ. τζίντζερ τριμμένο
  • 2 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (ή και περισσότερες προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Απλώς αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Σερβίρω αφού περάσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για να αναμιχθούν οι γεύσεις (καλύτερα 1-2 ώρες). Διατηρείται στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου