Χριστουγεννιάτικων γλυκών μέρος δεύτερο σήμερα με τα αγαπημένα μας μελομακάρονα στη συνταγή της οικογένειας μας! Έχουν διαφορά από τα μελομακάρονα που συνήθως βρίσκετε στα ζαχαροπλαστεία, καθώς δεν είναι μαλακά, αλλά έχουν πιο συμπαγή υφή και πιο έντονο το άρωμα του κανελογαρίφαλου, παρά του πορτοκαλιού. Πάντως, είναι εθιστικά νόστιμα και ταυτόχρονα ελαφρά, δηλαδή δεν είναι τόσο γλυκά, ώστε να σε λιγώσουν! Γι' αυτό απαιτείται μεγάλη αυτοσυγκράτηση... την οποία δε με βλέπω να διαθέτω! Καλή σας απόλαυση!
Υλικά (για περίπου 50 κομμάτια):
Μείγμα Α:
- 300 gr. ελαιόλαδο
- 165 ml. μπύρα
- 40 ml. κονιάκ
- 1 gr. κανέλα (~ 1/2 κ.γ.)
- 1 gr. γαρίφαλο (~ 1/4 κ.γ.)
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 180 gr. ζάχαρη
- 750 gr. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
- 8 gr. μαγειρική σόδα
- 3 gr. μπέικιν πάουντερ
- 3 gr. αλάτι
Για το σιρόπι:
- 200 gr. ζάχαρη
- 200 gr. μέλι
- 170 gr. νερό
Για το σερβίρισμα:
- Τριμμένη καρυδόψιχα
- Λίγη κανέλα
- Λίγη κρυσταλλική ζάχαρη
Εκτέλεση:
1. Αναμειγνύω καλά τα υλικά του μείγματος Β.
2. Χτυπάω στο μίξερ τα υλικά του μείγματος Α, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν.
2. Αδειάζω το μείγμα Α σε μία λεκάνη και προσθέτω τμηματικά το μείγμα του αλευριού. Ζυμώνω μέχρι να πάρω μία ομοιογενή ζύμη, εύπλαστη μεν, αλλά όχι πολύ μαλακή. (Το ζύμωμα μπορεί να γίνει και στο μίξερ χρησιμοποιώντας το φτερό).
2. Χτυπάω στο μίξερ τα υλικά του μείγματος Α, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν.
2. Αδειάζω το μείγμα Α σε μία λεκάνη και προσθέτω τμηματικά το μείγμα του αλευριού. Ζυμώνω μέχρι να πάρω μία ομοιογενή ζύμη, εύπλαστη μεν, αλλά όχι πολύ μαλακή. (Το ζύμωμα μπορεί να γίνει και στο μίξερ χρησιμοποιώντας το φτερό).
3. Πλάθω μελομακάρονα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 25'-30'. Τα αφήνω να κρυώσουν.
4. Φτιάχνω το σιρόπι: βάζω τη ζάχαρη με το νερό να πάρουν μια βράση για 2'. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το μέλι μέχρι να διαλυθεί. Περιχύνω με το καυτό σιρόπι τα κρύα μελομακάρονα και τα αφήνω αρκετές ώρες να απορροφήσουν το σιρόπι (αν θέλω τα γυρνάω και απ' την ανάποδη, όσο το σιρόπι είναι ακόμα ζεστό ώστε να πάει παντού και να απορροφηθεί καλά).
5. Τέλος, πασπαλίζω με την καρυδόψιχα αναμεμειγμένη με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και αρωματισμένη με λίγο κανελογαρίφαλο.
Sygxarhthria sthn mageirissa! Xronia polla!
ΑπάντησηΔιαγραφή