Μεγάλη Τετάρτη σήμερα και ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί κρεατοφάγοι αποφεύγουν να καταναλώσουν κρέας εν όψει της κραιπάλης που πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες μέρες του Πάσχα. Γι' αυτό, στο πνεύμα των ημερών, αποφάσισα να μαγειρέψω κάτι vegan. Ένα πιάτο με προέλευση την Αντιόχεια της Τουρκίας που συνδυάζει τις μελιτζάνες με τα ρεβίθια σε μία συνταγή που θυμίζει αρκετά το ιμάμ μπαϊλντί, όμως διατροφικά πολύ πιο ενισχυμένη! Όπως και να 'χει, είναι γεύση πολύ κοντά στις Ελληνικές προτιμήσεις και μιας και έχουμε ακόμα λίγες μέρες νηστείας, σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα! Θα μείνετε απόλυτα ευχαριστημένοι!
Υλικά:
- 4 μελιτζάνες φλάσκες σε ροδέλες πάχους ~ 2 cm.
- 250 gr. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
- 250 gr. ντομάτα τριμμένη
- 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
- 5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 2 πιπεριές Φλωρίνης σε μέτριες λωρίδες
- 2 κ.σ. πελτές
- 2 κ.σ. πάστα γλυκιάς πιπεριάς
- 4 κ.σ. πετιμέζι ροδιού
- 1 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένος
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Ζάχαρη
- Βράζω τα ρεβίθια για 45' περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αλατίζω το νερό στα τελευταία 10'.
- Αλατοπιπερώνω τις μελιτζάνες και τις πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη.
- Αναμειγνύω καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
- Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και μετά τοποθετώ σε στρώσεις κατά σειρά μελιτζάνες-μείγμα-μελιτζάνες-μείγμα. Προσθέτω αρκετό ελαιόλαδο, κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας και ανοίγω τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Αφήνω το φαγητό να πάρει βράση και το αφήνω να βράσει για 45'. Δε χρειάζεται να προσθέσω στην κατσαρόλα καθόλου νερό. Ενδιάμεσα σείω την κατσαρόλα και δεν ανακατεύω με κουτάλα για να μη διαλυθούν τελείως οι μελιτζάνες. Μόλις περάσουν τα 45' και όλα τα λαχανικά έχουν μαλακώσει πολύ καλά και η σάλτσα έχει δέσει, προσθέτω το δυόσμο, ανακατεύω προσεκτικά και αφήνω το φαγητό να κρυώσει (μπορώ να προσθέσω, αν θέλω, και έξτρα ελαιόλαδο στο τέλος για περισσότερο άρωμα). Σερβίρω σε θερμοκρασία δωματίου.
- Πάστα γλυκιάς πιπεριάς θα βρείτε σε delicatessen. Αν δε βρείτε, μπορείτε να ψήσετε πιπεριές Φλωρίνης και να τις πολτοποιήσετε μαζί με λίγο ξίδι και λίγο ελαιόλαδο.
- Πετιμέζι ροδιού θα βρείτε σε καταστήματα με ανατολίτικα προϊόντα. Αν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε κανονικό πετιμέζι. Το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου