Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΑ ΡΟΒΙΤΣΑ ΜΕ ΑΓΡΙΟ ΡΥΖΙ













Όποιος παρακολουθεί συστηματικά το blog μου, σίγουρα γνωρίζει ότι είμαι θιασώτης της υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, χωρίς να είμαι ο ίδιος vegetarian, φροντίζω να μαγειρεύω πολύ συχνά χορτοφαγικές συνταγές, που προσφέρονται για αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή, όντας από μόνες τους πλήρη γεύματα. Σήμερα κάνω και ένα βήμα ακόμα. Συνδυάζω μια υπερπλήρη χορτοφαγική σαλάτα με ροβίτσα, άγριο ρύζι και ξηρούς καρπούς, με φιλέτο ψαριού με σάλτσα πορτοκαλιού! Για όσους τυχόν δε γνωρίζουν, η ροβίτσα είναι τα λεγόμενα πράσινα ψιλοφάσουλα. Θα τη βρείτε σε ενημερωμένα παντοπωλεία, αλλά και καταστήματα με ασιατικά προϊόντα, αφού καταναλώνεται πολύ από τους λαούς της νοτιοανατολικής Ασίας και της Ινδίας. Παράγεται όμως και στην Ελλάδα, και στην Καλαμάτα, γίνονται μια υπέροχη σούπα, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ. Το συγκεκριμένο πιάτο, λοιπόν, είναι ολοκληρωμένο γεύμα από μόνο του. Δε χρειάζεται κανένα απολύτως επιπλέον συνοδευτικό! Επίσης, η συνοδευτική σαλάτα μπορεί προφανώς να καταναλωθεί μόνη της ως έχει! Όπως και το ψάρι! Μπορείτε να το φάτε με κάποιο άλλο συνοδευτικό που σας αρέσει ή με μία άλλη σαλάτα. Δηλαδή, σας έχω δύο συνταγές σε μία σήμερα, οι οποίες συνδυασμένες, αποτελούν μια δική μου ολοκληρωμένη γευστική πρόταση! Δεν έχετε παράπονο, έτσι;

Υλικά (για 4 άτομα):
Για το ψάρι:
  • 4 ατομικά φιλέτα ψαριού ή φέτες της αρεσκείας σας (~250 γρ. η μία)
  • Χυμός 1 πορτοκαλιού
  • 2 πορτοκάλια καλά ξεφλουδισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 1,5 κ.σ. μαραθόσπορος
  • 1 κ.σ. γλυκάνισος
  • Αλάτι
  • Λευκό πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για τη σαλάτα:
  • 120 gr. ροβίτσα
  • 60 gr. ρύζι ανάμεικτο με αγριόρυζο
  • 2 αποξηραμένα σύκα κομμένα σε λωρίδες
  • 2 λιαστές ντομάτες κομμένες σε λωρίδες
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορος μουλιασμένος αποβραδίς σε λίγο νερό
  • 1,5 κ.σ. κάπαρη
  • 2 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μηλόξιδο
  • Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
  • Για το ψάρι: Τοποθετώ σε ταψί τα φιλέτα του ψαριού, τα πασπαλίζω με τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνω και περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο και το χυμό του πορτοκαλιού. Μοιράζω επάνω τους τις ροδέλες του πορτοκαλιού και ψήνω στο φούρνο για 15'-20' στους 200°C. (Το χρόνο αυτόν, τον ρυθμίζω ανάλογα με το είδος του ψαριού και το πάχος του φιλέτου.)
  • Για τη σαλάτα:
  1. Βράζω τη ροβίτσα για περίπου 20' ή μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να λιώσει. Πρέπει να κρατάει ελαφρώς και να μη διαλύεται.
  2. Βράζω το ρύζι σε αλατισμένο νερό με τη γνωστή αναλογία 1:2.
  3. Αναμειγνύω τη ροβίτσα με το ρύζι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας αλατοπίπερο, μηλόξιδο και ελαιόλαδο κατά το γούστο μου.
  • Σερβίρω τη σαλάτα, τοποθετώντας επάνω σε κάθε πιάτο από ένα φιλέτο ψαριού και περιχύνω το σύνολο με τη σάλτσα από το ταψί του ψησίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου