Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ














Η Τσικνοπέμπτη ήρθε και πέρασε και φέτος και η Καθαρή Δευτέρα είναι πολύ κοντά... και μαζί της η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Είναι δεδομένο ότι δεν τηρείται απ' όλους, όπως επίσης είναι δεδομένο ότι για τους vegetarian φίλους και φίλες, η Τσικνοπέμπτη δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Για όλους όμως υπάρχουν ιδέες και νόστιμες γευστικές προτάσεις! Εγώ, προσωπικά, φροντίζω πάντα η χορτοφαγία να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μου. Κάνει καλό, πώς να το κάνουμε; Και, φυσικά, βοηθάει το γεγονός ότι η αναζήτηση νέων τρόπων μαγειρέματος για τα λαχανικά και τα όσπρια, με οδηγεί σε γευστικές προτάσεις όπως η σημερινή, που αποδεικνύει ότι το κρέας δεν είναι καθόλου απαραίτητο για να γίνει ένα γεύμα ελκυστικό και υγιεινό! Το μενού, λοιπόν, σήμερα, έχει ρεβίθια σε συνδυασμό με κουνουπίδι στην κατσαρόλα, με ελαφρώς πικάντικη κόκκινη σάλτσα! Απλά εξαιρετικό! Και όπως θα δείτε, πολύ εύκολο!

Υλικά:
  • 150 gr. ρεβίθια (τα μουλιάζω για 8-10 ώρες πριν τα μαγειρέψω)
  • 350 gr. κουνουπίδι σε μπουκέτα
  • 1 καρότο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 150 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 2 μαύρα καρδάμωμα (ή 4-5 πράσινα, αν δε βρείτε μαύρα)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. μαραθόσπορος
  • 1 κ.σ. μπούκοβο γλυκό
  • 1 κ.γ. μπούκοβο καυτερό
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα ρεβίθια για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν (δεν αλατίζω). Τα σουρώνω.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο, μαζί με την κανέλα, τα καρδάμωμα και τη δάφνη, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέτω το κουνουπίδι, το μαραθόσπορο και τον κουρκουμά και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να λαδωθεί καλά το κουνουπίδι. Προσθέτω τη ντομάτα, το μπούκοβο, το χυμό πορτοκαλιού,το δεντρολίβανο και λίγο νερό. Προσθέτω μια πρέζα ζάχαρη και βράζω για 10'. Προσθέτω τα βρασμένα ρεβίθια, αλατοπιπερώνω και βράζω για ακόμα 15'. Αφήνω λίγο να κρυώσει και σερβίρω.
  • Αν δε θέλετε το φαγητό καυτερό, παραλείψτε το καυτερό μπούκοβο.
  • Τα μαύρα καρδάμωμα θα τα βρείτε μόνο σε ενημερωμένα καταστήματα μπαχαρικών. Είναι μεγάλα σε μέγεθος και με πολύ διαφορετικό και έντονο άρωμα από τα πράσινα. Χρησιμοποιούνται στην ινδική κουζίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου