Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΨΑΡΙ ΑΧΝΙΣΤΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ












Η μαγειρική πάνω απ' όλα είναι φαντασία και δημιουργία. Για όποιον ασχολείται με το μαγείρεμα με μεράκι, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση απ' το να βλέπεις να πετυχαίνει μια δική σου ιδέα και να την εκτιμούν όλοι όσοι τη δοκιμάζουν. Σήμερα η ιδέα ήταν να φτιάξουμε ένα πιάτο κάρι με βάση το γάλα καρύδας, όπως το κάνουν στην Ταϊλάνδη, αλλά προσθέτοντας ντομάτα, η οποία για τους κατοίκους της νοτιοανατολικής Ασίας είναι άγνωστο υλικό. Και να χρησιμοποιήσουμε πελαγίσια τσιπούρα σαν κύριο θέμα. Το αποτέλεσμα ήταν απλώς ανεπανάληπτο και, προφανώς, το καταγράφουμε και εδώ για να το επαναλάβουμε στο μέλλον. Φυσικά, η συνταγή περιέχει 2-3 υλικά που θα βρείτε μόνο σε ασιατικά supermarket, αλλά πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο!

Υλικά:
Για την πάστα κάρι:
  • 1/2 χούφτα φρέσκο κόλιαντρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 5 φύλλα kaffir lime
  • 1 κομμάτι ρίζας γκαλάνγκαλ ~3 cm. (ή εναλλακτικά, φρέσκο τζίντζερ)
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. κουρκουμάς
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
Για τα ψάρια:
  • 2 τσιπούρες του 1/2 kg. έκαστη (ή ό,τι άλλο αντίστοιχο ψάρι μου αρέσει)
  • 1 lemongrass καλά κοπανισμένο
  • 250 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 400 ml. γάλα καρύδας
  • 6 κ.σ. fish sauce
  • Ηλιέλαιο

Εκτέλεση:
  1. Πολτοποιώ στο multi όλα τα υλικά της πάστας κάρι (βοηθώντας με 2-3 κ.σ. νερό) μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
  2. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο, σοτάρω την πάστα κάρι μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά της και να αρωματίσει. Προσθέτω τη ντομάτα και συνεχίζω το σοτάρισμα, μέχρι και αυτή να πιει τα υγρά της και να ομογενοποιηθεί με την πάστα. Προσθέτω το γάλα καρύδας και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5'. Έπειτα προσθέτω τα ψάρια, τα περιχύνω με σάλτσα και συνεχίζω το βράσιμο για 10'. Τέλος προσθέτω τη fish sauce και βράζω για ακόμα 5'-7' μέχρι να γίνουν τα ψάρια και να δέσει η σάλτσα (αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτω λίγο νερό γιο να μη στεγνώσει το φαγητό πρόωρα). Σερβίρω με ρύζι ατμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου