Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ














Τα γιουβαρλάκια είναι ένα από τα αγαπημένα μου comfort food. Προφανώς και έχω ξαναφτιάξει στο blog μου, εδώ. Σήμερα όμως τα ξαναμαγειρεύω σε μία παραλλαγή. Αντικαθιστώ το ρύζι με ξινό τραχανά, προσθέτω λίγα μυρωδικά και παραλείπω τη ντομάτα της πρώτης μου συνταγής. Το αποτέλεσμα είναι απλά συγκλονιστικό! Επίσης, αποτελεί και απόδειξη του πόσο ευέλικτο υλικό είναι ο τραχανάς, καθώς η χρήση του στα γιουβαρλάκια τα έκανε, εκτός από πολύ αφράτα, και πάρα πολύ νόστιμα! Σας συνιστώ να τα φάτε συνοδεία φρέσκου ψωμιού! Δεν παίζονται!

Υλικά (για 4-5 μερίδες ή ~ 20 γιουβαρλάκια):
Για τα γιουβαρλάκια:
  • 500 gr. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα μαϊντανός, άνηθος και σέλινο ψιλοκομμένο
  • 100 gr. τραχανάς ξινός
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
--------------------------------------------------------- 
  • 1 καρότο σε καρέ
  • 1 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο
  • 50 gr. τραχανάς ξινός
  • 2 αβγά
  • Χυμός από 1,5 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Αναμιγνύω τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και πλάθω κεφτέδες σε μέγεθος καρυδιού.
  2. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζω περίπου 1,5 lt. νερό. Μόλις πάρει βράση ρίχνω τα γιουβαρλάκια ένα ένα προσεκτικά, το καρότο και το σέλινο, αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 30' περίπου. Έπειτα ρίχνω τον τραχανά και βράζω ακόμα 10' ή μέχρι να γίνει ο τραχανάς.
  3. Αβγολέμονο: Χτυπάω τα ασπράδια των αβγών μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά, προσθέτω τους κρόκους και χτυπάω για λίγο ακόμα, να αναμιχθούν. Προσθέτω το λεμόνι και λίγο λίγο το ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς για να ψηθούν τα αβγά. Ενσωματώνω στην κατσαρόλα και σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου