Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΙ














Οι γευστικές μου προτιμήσεις όταν πρόκειται για όσπρια είναι σαφώς επηρεασμένες από την ινδική κουζίνα. Έτσι, το σημερινό μου πιάτο με ρεβίθια δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Τα συνδύασα με μελιτζάνες και τεχνική μαγειρέματος που παραπέμπει σαφώς σε αντίστοιχες ινδικές συνταγές. Μπόλικα μπαχαρικά και ένας καυτερός τόνος, κάνουν τη γεύση αυτής της συνταγής εξωτική και διαφορετική! Και εξαιρετικά νόστιμη...

Υλικά:
  • 150 gr. ρεβίθια μουλιασμένα για 8 ώρες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 μέτριες τσακώνικες μελιτζάνες σε ροδέλες ~ 2 cm.
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κέρατο σε καρέ
  • 4 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ~3 cm. πολτοποιημένο
  • 2 αποξηραμένοι χουρμάδες σε καρέ
  • 1/2 κ.γ. αγριοκύμινο σε σπόρους (carraway)
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1/2 κ.γ. μαραθόσπορος
  • 1/2 κ.γ. κόλιαντρος σκόνη
  • 1 κ.σ. κάρι
  • 1 κ.γ. πράσινη πάπρικα γλυκιά
  • 1 μαύρο καρδάμωμο
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1/2 κ.γ. καυτερό μπούκοβο
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα ρεβίθια με τα φύλλα δάφνης για περίπου 50'-1 ώρα ώστε να μαλακώσουν. Τα στραγγίζω και φυλάω το ζωμό τους.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και την πιπεριά μαζί με το αγριοκύμινο, το καρδάμωμο, την κανέλα και το μαραθόσπορο μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει. Προσθέτω τις μελιτζάνες, ανακατεύω να λαδωθούν καλά και προσθέτω το τζίντζερ, το σκόρδο, τον πελτέ, τον κόλιαντρο, το κάρι και την πράσινη πάπρικα. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να αρωματίσουν όλα τα μπαχαρικά (προσθέτω και ελάχιστο νερό αν αρχίσουν να "πιάνουν" στην κατσαρόλα). Προσθέτω τα ρεβίθια και τους χουρμάδες, ανακατεύω και προσθέτω το νερό από τα ρεβίθια που έχω φυλάξει. Αλατίζω και βράζω για 15' ακόμα, μέχρι να απορροφηθεί το νερό, να γίνουν οι μελιτζάνες και να δέσει η σάλτσα. Προσθέτω το μαϊντανό και το βασιλικό και ανακατεύω μια ακόμα φορά. Σερβίρω αφού κρυώσει, έτσι ώστε να αναμιχθούν καλά τα αρώματα.
  • Τα μπαχαρικά της συνταγής θα τα βρείτε όλα σε κάποιο καλό κατάστημα μπαχαρικών. Μια μικρή βόλτα αξίζει τον κόπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου