Η σημερινή μας συνταγή προέρχεται από τη Μάνη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο που φτιάχνουν στην περιοχή από πολύ παλιά, φυσικά σε μία δική μας διασκευή με 2-3 μικρές παρεμβάσεις. Κύριο θέμα του τα ορτύκια, τα οποία τα παλιά χρόνια αφθονούσαν στην περιοχή και τα έφτιαχναν συχνά κοκκινιστά και με τραχανά. Επίσης, τα πάστωναν και τα διατηρούσαν 1-2 χρόνια μέσα στη γλίνα τους (το λίπος τους, δηλαδή) και τα έβγαζαν όποτε ήθελαν ένα μεζέ! Εμείς προμηθευτήκαμε ορτύκια από ένα μεγάλο supermarket και τα φτιάξαμε κοκκινιστά με τραχανά και, προφανώς, τα απολαύσαμε δεόντως!
Υλικά:
- 4 ορτύκια
- 150 gr. τραχανάς ξινός αλευρένιος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μεγάλα καρέ
- 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο (~2 cm.)
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 2 μέτριες ντομάτες τριμμένες
- 1 κ.σ. πετιμέζι
- 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κ.γ. ξερό)
- 1/2 κ.γ. μπαχάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Ξερό ανθότυρο τριμμένο (ή καλή χωριάτικη μυζήθρα - προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα ορτύκια μέχρι να πάρουν χρώμα απ' όλες τις μεριές και τα αφαιρώ. Προσθέτω τις πιπεριές και τις σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτω το κρεμμύδι, τα σκόρδα και το τζίντζερ και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει. Επαναφέρω τα ορτύκια στην κατσαρόλα και σβήνω με το κρασί. Αφήνω να βράσει 2' και προσθέτω τη ντομάτα, το πετιμέζι, το δεντρολίβανο και το μπαχάρι. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω νερό και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25' περίπου ή μέχρι να γίνουν τα ορτύκια.
- Αφαιρώ τα ορτύκια από την κατσαρόλα και προσθέτω τον τραχανά (αν χρειαστεί, και λίγο ζεστό νερό). Βράζω για 8'-10' σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει ο τραχανάς και να χυλώσει. Επαναφέρω τα ορτύκια στην κατσαρόλα να ζεσταθούν και σερβίρω αμέσως με λίγο χοντροτριμμένο ξερό ανθότυρο (ή μυζήθρα), για όποιον θέλει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου