Η ινδική κουζίνα είναι ίσως η αγαπημένη μου έθνικ κουζίνα για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι η τεράστια ποικιλία από συνταγές που αξιοποιούν τα όσπρια! Έχοντας φάει πολλές και διαφορετικές συνταγές και έχοντας μαγειρέψει και ο ίδιος πολλές από αυτές, είπα σήμερα να φτιάξω μία δική μου! Πήρα, λοιπόν, γίγαντες και μανιτάρια πλευρώτους, μια μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών και τριμμένη καρύδα και έφτιαξα μία συνταγή ινδικής έμπνευσης σκέτη μούρλια! Και όπως κάθε καθωσπρέπει ινδική συνταγή είναι και πολύ καυτερή! Φυσικά, αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά, μπορείτε να παραλείψετε τις καυτερές πιπεριές ή να βάλετε όσες θέλετε! Η γεύση της θα είναι υπέροχη! Καλή σας απόλαυση!
Υλικά:
- 250 gr. γίγαντες μουλιασμένοι αποβραδίς
- 150 gr. μανιτάρια της αρεσκείας σας
- Ένα κρεμμύδι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- Ένα κομμάτι τζίντζερ ~ 5 cm. ψιλοκομμένο
- 150 gr. ντομάτα τριμμένη
- 1 κ.γ. πελτές
- 7 σπόροι καρδάμωμου
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. κόλιαντρος σε σπόρους
- 1,5 κ.σ. κύμινο σπόροι
- 4 ξερές πιπεριές τσίλι κόκκινες
- 1,5 κ.σ. πάπρικα
- 1,5 κ.γ. κουρκουμά
- 1 κ.γ. τσιμένι
- 1 κ.σ. μέλι
- 4 κ.σ. τριμμένη καρύδα
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Βράζω τους γίγαντες για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Τους σουρώνω. Αν θέλω φυλάω το νερό στο οποίο έβρασαν για να το χρησιμοποιήσω μετά, αλλιώς το πετάω.
- Σε κατσαρόλα ή wok με ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το καρδάμωμο, τη δάφνη, τον κόλιαντρο, το κύμινο και τις πιπεριές τσίλι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να ψηθούν και αυτά. Προσθέτω τον πελτέ, την πάπρικα, τον κουρκουμά και το τσιμένι και ανακατεύω μέχρι να σκορπίσουν τα αρώματά τους. Προσθέτω τη ντομάτα, το μέλι και λίγο νερό από το βράσιμο των φασολιών ή νερό, αλατίζω και βράζω για 20'. Έπειτα προσθέτω την καρύδα και βράζω ακόμα 5'. Αφήνω το φαγητό να κρυώσει λίγο και σερβίρω με ψωμί, πίτες ή ρύζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου