Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΚΟΥΝΕΛΙ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΙΑ, ΣΕΣΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ












Το κουνέλι είναι ένα ιδιαίτερα υγιεινό κρέας, καθώς συνδυάζει υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, χαμηλά ποσοστά λίπους, σίδηρο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Ένα αρνητικό του σημείο είναι η υψηλή χοληστερόλη που περιέχει, που το καθιστά κάπως επίφοβο για ανθρώπους με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Γαστρονομικά, έχει λεπτή γεύση, πράγμα που του επιτρέπει να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να αρωματιστεί με μεγάλη ποικιλία αρωματικών και μπαχαρικών. Εμείς σήμερα το φτιάχνουμε παραδοσιακό φρικασέ με μαρούλια, σέσκουλα και μια ποικιλία από αρωματικά! Απλά εξαιρετικό!

Υλικά:
  • 1 κουνέλι σε μερίδες (~1,5 kg.)
  • 1,5 κιλό μαρούλια και σέσκουλα χοντροκομμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 2 χούφτες σέλινο χοντροκομμένο (χωριστά τα κοτσάνια ψιλοκομμένα)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 1 χούφτα μάραθο ψιλοκομμένο (χωριστά τα κοτσάνια)
  • 3 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • Χυμός 1,5 λεμονιού
  • 2 αβγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κουνέλι μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις μεριές και το αφαιρώ. Προσθέτω το ξερό κρεμμύδι και τα κοτσάνια από το σέλινο και το μάραθο και τα σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσει το κρεμμύδι (αν χρειαστεί ρίχνω και λίγο νερό για να ξεκολλήσουν τα υπολείμματα του κουνελιού από την κατσαρόλα και να μην καούν). Προσθέτω ξανά το κουνέλι, ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Βράζω για 2', προσθέτω νερό να το μισοσκεπάσει και βράζω για 10'. Έπειτα προσθέτω σιγά σιγά τα μαρούλια, τα σέσκουλα και τα φρέσκα κρεμμύδια, ανακατεύω για να μαραθούν, αλατοπιπερώνω και βράζω με κλειστή κατσαρόλα για 30' περίπου μέχρι να γίνει το κουνέλι. Προσθέτω νερό μόνο αν είναι απαραίτητο (γιατί τα χορταρικά βγάζουν αρκετό νερό από μόνα τους). 5' πριν σβήσω τη φωτιά προσθέτω το μάραθο και το δυόσμο και ανακατεύω. Στην κατσαρόλα πρέπει να υπάρχει ζουμί για να φτιάξω το αβγολέμονο, όχι όμως πολύ ώστε το φαγητό να θυμίζει σούπα.
  2. Αβγολέμονο: Χτυπάω καλά τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν και να διογκωθούν και προσθέτω το χυμό λεμονιού. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτω σιγά σιγά το ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα για να ψηθεί το αβγό. Μόλις τελειώσω, προσθέτω ξανά το ζουμί με τα αβγά στην κατσαρόλα, ανακινώ καλά και αφήνω το φαγητό να σταθεί και να κρυώσει για μερικά λεπτά. Σερβίρω ζεστό, αλλά όχι καυτό, συνοδεύοντας με μπόλικο φρέσκο ψωμί!

2 σχόλια:

  1. Το κουνεκο έχει υψηλή χοληστερόλη; Μήπως κανουκά καποιο λαθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την πληροφορία για τη χοληστερόλη του κουνελιού την πήραμε από το παρακάτω άρθρο: https://www.newsbeast.gr/health/arthro/630018/i-pio-ugieini-epilogi-to-kreas-kouneliou. Αναφέρει ότι παρόλο που είναι πολύ υγιεινή επιλογή, "Δυστυχώς, τα 82mg χοληστερόλης [ανά 100 gr.], που αντιστοιχούν στο 27% των ημερήσιων αναγκών είναι υψηλά, οπότε θα πρέπει να είναι περιορισμένη η ποσότητα κατανάλωσής του και να μην συνδυαστεί με άλλα τρόφιμα υψηλά σε χοληστερόλη, ώστε να ξεπεραστεί το όριο των 300mg ημερησίως." Επομένως άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υψηλής χοληστερόλης θα πρέπει να το καταναλώνουν με προσοχή.

      Διαγραφή