Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΣΟΛΟΜΟΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ














Ποιος είπε ότι μια δίαιτα πρέπει να είναι βαρετή και άνοστη; Πολλοί οι οποίοι βρίσκονται σε δίαιτα, αποτυγχάνουν να αντισταθούν στους πειρασμούς ενός νόστιμου αλλά παχυντικού τσιμπολογήματος, απλώς και μόνο γιατί τα «διαιτητικά» φαγητά που τρώνε δεν είναι νόστιμα! Κι όμως, αυτό είναι μύθος! Απόδειξη η σημερινή συνταγή, που είναι παραλλαγή μιας ιδέας που συνάντησα σε ένα περιοδικό. Πραγματικά με λίγα πολύ απλά υλικά μαγείρεψα ένα πεντανόστιμο πιάτο, το οποίο είναι γεμάτο γεύση χωρίς να περιέχει πολλές θερμίδες! Πρόκειται για σολομό φούρνου με σάλτσα από πορτοκάλι και λεμόνι, χωρίς καν την προσθήκη ελαιολάδου, αρωματισμένη με μαντζουράνα το οποίο το συνοδεύω με μία πατατοσαλάτα με βραστές πατάτες η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να σταθεί και μόνη της. Ο συνδυασμός τους όμως είναι πραγματικά ιδανικός κι έτσι εγώ τον παρουσιάζω ως μία ολοκληρωμένη πρόταση σερβιρίσματος. Καλή όρεξη!

Υλικά:
Για το σολομό:
  • 500 gr. φιλέτο σολομού
  • Χυμός 1 πορτοκαλιού
  • Χυμός 1/2 λεμονιού
  • Μαντζουράνα
  • Πιπέρι άσπρο
  • Σκόνη μουστάρδας
  • Αλάτι
Για τις πατάτες:
  • 500 gr. πατάτες βρασμένες και κομμένες σε μέτριους κύβους
  • 2 χούφτες μάραθος ψιλοκομμένος
  • 1,5 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμένη
  • 1,5 κ.σ. μουστάρδα
  • Χυμός 1/2 λεμονιού
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Όση ώρα προθερμαίνεται ο φούρνος, μαρινάρω το σολομό με τα υλικά του. Ψήνω για 20' σε ένα pyrex ή ταψάκι (ανάλογα και το πάχος του φιλέτου μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο χρόνο. Πρέπει στο τέλος του ψησίματος το εσωτερικό του φιλέτου να είναι ελαφρώς ροζέ). Τη σάλτσα του ταψιού μπορώ, αν θέλω, να τη βράσω μόνη της για 3'-4' ώστε να μειωθεί ο όγκος της και να γίνει σαν αραιό σιρόπι. Έτσι θα έχει ακόμα πιο πλούσια γεύση!
  2. Ανακατεύω τις πατάτες με όλα τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρω με το σολομό, περιχύνοντας με τη σάλτσα από το ψήσιμο.
  • Το αλάτι στις πατάτες το ρίχνω με μέτρο, καθώς η πατατοσαλάτα έχει και μουστάρδα και κάπαρη που είναι αλμυρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου