Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ














Η αγαπημένη μας μακαρονάδα, σήμερα γίνεται με κεφτεδάκια! Κεφτεδάκια έχω φτιάξει σε διάφορες μορφές κατά καιρούς (βλ. εδώ και εδώ), αλλά η συγκεκριμένη συνταγή είναι η απλή συνταγή της γιαγιάς, με το πλούσιο άρωμα του δυόσμου που μου άρεσε πάντα από παιδί! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα μικρά παιδιά λατρεύουν τη συγκεκριμένη μακαρονάδα, αφού έχει απαλή γεύση, καθόλου καυτερή, δεν περιέχει έντονα μπαχαρικά κι έτσι είναι φιλική για τους παιδικούς γευστικούς κάλυκες. Πάμε αμέσως να φάμε, γιατί με όλα αυτά μας άνοιξε η όρεξη!

Υλικά (για 5 μερίδες):

Για τα κεφτεδάκια (περίπου 20 τεμάχια):
  • 500 gr. κιμάς
  • 1 χούφτα κόλιαντρο ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό, αν δεν έχετε)
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 3-4 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό
  • 1 φλ. νιφάδες βρόμης περασμένες από το multi (ή φρυγανιά τριμμένη)
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη
---------------------------------------------------------
  • 500 gr. μακαρόνια νο.6
  • Μυζήθρα τριμμένη

Εκτέλεση:
  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τα σουρώνουμε και τα τυρώνουμε καλά με τη μυζήθρα.
  2. Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά για τα κεφτεδάκια, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές και συνεκτικό σύνολο. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν και να αναμειχθούν τα αρώματά τους για 30' περίπου.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κεφτεδάκια για 2'-3' από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν και τα αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρω μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Σβήνω με το κρασί, αφήνω 2' να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τη ντομάτα και την πάπρικα. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω λίγη ζάχαρη και λίγο νερό και αφήνω να πάρει βράση. Προσθέτω ξανά στην κατσαρόλα τα κεφτεδάκια. Ανακινώ την κατσαρόλα, χωρίς να ανακατέψω και βράζω για 25' σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στα τελευταία 3' προσθέτω και τα φύλλα του μαϊντανού και του δυόσμου.
  4. Σερβίρω τα μακαρόνια περιχύνοντας με τη σάλτσα και βάζοντας 4 κεφτεδάκια σε κάθε πιάτο. Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου