Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΡΝΙ KEEMA KOFTA (मटन कीमा कोफ्ता)













Τελικά όταν αγοράζουμε οποιοδήποτε προϊόν για να μαγειρέψουμε πρέπει να εξαντλήσουμε όλους τους δυνατούς τρόπους αξιοποίησής του, αλλιώς δε μπορούμε να ηρεμήσουμε! Ο λόγος για τον αρνίσιο κιμά, τον οποίο δε χρησιμοποιήσαμε ούτε για σουτζουκάκια, αλλά ούτε και για μαροκινά κεφτεδάκια στο τατζίν! Αντίθετα προσθέσαμε μια τρίτη παραλλαγή στη συλλογή μας φτιάχνοντας μια συνταγή από την επαρχία Σιντ του Πακιστάν! Περιττό να πούμε ότι η γεύση ήταν και αυτή τη φορά συγκλονιστική, για όσους φυσικά αντέχουν τα καυτερά. Αλλιώς σας παραπέμπουμε στις δύο προαναφερθείσες συνταγές της συλλογής μας!

Υλικά (για περίπου 20 κεφτεδάκια):
Για τα κεφτεδάκια:
  • 500 gr. κιμάς αρνίσιος
  • 1/2 φλ. νιφάδες βρόμης περασμένες από το multi
  • 1 χούφτα φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • 2 πράσινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κ.γ. κόλιαντρο
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 1/2 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • 3 πράσινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 2 γαρίφαλα
  • 2 καρδάμωμα
  • 1/2 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • 1 φλ. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 2 κ.γ. πάπρικα
  • 1/4 κ.γ. κουρκουμά
  • 2 κ.γ. κόλιαντρο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Κόλιαντρο ψιλοκομμένο (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
  1. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά του κιμά και πλάθω κεφτεδάκια. Τα σοτάρω σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν καλά απ' όλες τις μεριές και τα βάζω στην άκρη.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια με τα γαρίφαλα, τα καρδάμωμα και το κύμινο μέχρι να ξανθύνουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω το σκόρδο, τις πιπεριές και το τζίντζερ και σοτάρω μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας εκτός από τον κόλιαντρο και μόλις η ντομάτα πιει τα πολλά υγρά της προσθέτω τα σοταρισμένα κεφτεδάκια και νερό (η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το πόσο αραιή θέλετε τη σάλτσα - εμείς την προτιμούμε πηχτή). Βράζω σε μέτρια φωτιά για 25'. Γαρνίρω με τον κόλιαντρο.
  3. Σερβίρω με ρύζι, ή με πίτες για σουβλάκια ή με ινδικό ψωμί naan (θα το βρω σε μεγάλα supermarket).
  • Οι νιφάδες βρόμης που προσθέτουμε σχεδόν σε κάθε μείγμα κιμά που φτιάχνουμε φυσικά αποτελούν δική μας προσθήκη. Κάνουν τους κεφτέδες πιο αφράτους, πιο θρεπτικούς και πιο νόστιμους! Αν δε θέλετε μπορείτε να τις παραλείψετε εντελώς (όπως η αυθεντική συνταγή) ή να βάλτε μουλιασμένο ψωμί, τριμμένη φρυγανιά κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου