Μας έπιασε μια μικρή μανία τις τελευταίες μέρες με το κριθαρότο... Το φτιάξαμε με κοτόπουλο και σήμερα το φτιάχνουμε και με χταπόδι! Βασικός λόγος είναι ότι δεν προτιμάμε ιδιαίτερα το ρυζότο. Αυτό όμως σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πιάτα μπορούν να μαγειρευτούν και σαν ρυζότο αν έτσι τα προτιμάτε. Όπως και να 'χει το σημερινό πιάτο είναι καταπληκτικό, όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά επειδή τα υλικά μιλούν από μόνα τους! Δεν έχετε παρά να το φτιάξετε και να το διαπιστώσετε οι ίδιοι!
Υλικά:
- 1 χταπόδι (~1-1,5 kg)
- 500 gr. κριθαράκι χοντρό
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 5-6 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. κρασί ροζέ
- Χυμός από 1 λάιμ
- 2 φύλλα δάφνης
- 3-4 γαρίφαλα
- 5-6 κόκκοι μπαχάρι
- Πιπέρι σε κόκκους
- 1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 7-8 πράσινες ελιές γεμιστές σε φετάκια
- 1 χούφτα μαϊντανός
- 2 κ.σ. μάραθος ψιλοκομμένος
- 1 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμένη χοντροκομμένη
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Τοποθετώ το χταπόδι σε κατσαρόλα ολόκληρο χωρίς νερό και το βράζω σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει με τα δικά του υγρά. Το βγάζω και το κόβω σε κομματάκια. Αν έχει περισσέψει ζωμός από το χταπόδι δυναμώνω τη φωτιά και βράζω μέχρι να μείνει ελάχιστο πηχτό ζουμί στην κατσαρόλα.
- Προσθέτω ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και τα μπαχαρικά και σοτάρω σε δυνατή φωτιά. Μόλις μαραθούν προσθέτω και το χταπόδι, σοτάρω για μισό λεπτό και σβήνω με το κρασί. Προσθέτω το λάιμ και έπειτα αρκετό νερό (περίπου 1,5 lt.). Μόλις πάρει βράση προσθέτω το κριθαράκι και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει το κριθαράκι και να χυλώσει το φαγητό ανακατεύοντας συνεχώς (περίπου 18' για το χοντρό κριθαράκι). Αν χρειαστεί προσθέτω σταδιακά ζεστό νερό λίγο λίγο.
- Στα τελευταία 2' προσθέτω το φρέσκο κρεμμύδι, τις ελιές, το μαϊντανό, το μάραθο και την κάπαρη. Μόλις γίνει αφήνω το φαγητό να "ξεκουραστεί" για 5' και σερβίρω ζεστό.
- Αλατίζω το φαγητό με μέτρο γιατί το χταπόδι βγάζει αρκετό αλάτι από μόνο του και αλάτι περιέχει και η κάπαρη και οι ελιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου