Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΠΟΛΩΝΕΖ (TAGLIATELLE ALLA BOLOGNESE)

Η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένη στους απανταχού μακαρονάδες! Μακαρόνια με κιμά, γνωστά και αγαπημένα σε όλους. Όμως όλοι ξέρουν να τα φτιάχνουν λίγο πολύ, με ποικίλους τρόπους. Έτσι, για να έχει η ανάρτησή μας ενδιαφέρον, αποφασίσαμε αντί να φτιάξουμε μια οποιαδήποτε μακαρονάδα με κιμά, να παρουσιάσουμε την αυθεντική ιταλική συνταγή για ταλιατέλες Μπολωνέζ. Πρόκειται για τη συνταγή την οποία το ίδιο το εμπορικό συμβούλιο της Μπολώνια καθόρισε ως "πατέντα" κατά κάποιο τρόπο το 1982, αφού σε όλα τα εστιατόρια ανά τον κόσμο ισχυρίζονται ότι σερβίρουν Μπολωνέζ που κάθε άλλο παρά Μπολωνέζ είναι. Θα προσέξατε ίσως ότι δε μιλάμε για μακαρόνια, αλλά για ταλιατέλες! Και τα υλικά είναι λίγα και συγκεκριμένα! Βέβαια, την αμαρτία μας θα την πούμε... δε χρησιμοποιήσαμε μπέικον. Όμως το συμπεριλαμβάνουμε στη συνταγή, γιατί έτσι απαιτεί η "πατέντα"! Στο μέλλον θα παρουσιάσουμε και την αυθεντική καρμπονάρα... Μείνετε συντονισμένοι!

Υλικά:
  • 1 πακέτο ταλιατέλες
  • 600 gr. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1,5 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο
  • 500 gr. ντομάτες τριμμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση:
Βράζω τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τις ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και τις φυλάω στην άκρη. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το μπέικον και προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και μόλις μαραθούν προσθέτω τον κιμά, ανακατεύοντας συνεχώς για να "σπάσει". Μόλις αλλάξει χρώμα και ψηθεί ελαφρώς, σβήνω με το κρασί. Βράζω για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τη ντομάτα και τη 1 χούφτα σέλινο, τα υπόλοιπα μυρωδικά και λίγο νερό. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω και μια πρέζα ζάχαρη και βράζω για 20'-25'. Προσθέτω και το υπόλοιπο σέλινο, ανακατεύω και σερβίρω ανακατεύοντας με τα μακαρόνια και πασπαλίζοντας με παρμεζάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου