Χριστουγεννιάτικων γλυκών μέρος τρίτο (αισίως)! Σαραγλί με τον τρόπο που τα φτιάχνουμε στο σπίτι μας, δηλαδή με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Ιεροσυλία ίσως για μερικούς, αλλά η μεσσηνιακή μας καταγωγή "επιβάλλει" κατά κάποιο τρόπο αυτήν την επιλογή. Άλλωστε όλα κρίνονται από το απίθανο γευστικό αποτέλεσμα!
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- 20 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. καρυδόψιχα χοντροτριμμένη
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 250 ml. νερό (περίπου)
- 1 κ.σ. κοφτή κανέλα
- 1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο
Για το σιρόπι:
- 3 φλ. ζάχαρη
- 2 φλ. νερό
- Φλούδα 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση:
1.Αναμειγνύω καλά τα υλικά της γέμισης ραντίζοντάς τα με το νερό μέχρι να μη σκορπίζει όταν τη σφίγγω στο χέρι.
1.Αναμειγνύω καλά τα υλικά της γέμισης ραντίζοντάς τα με το νερό μέχρι να μη σκορπίζει όταν τη σφίγγω στο χέρι.
2.Το ένα πακέτο φύλλων έχει μέσα 10 φύλλα. Θα φτιάξω 5 ρολά σαραγλί, επομένως θα χρησιμοποιήσω 2 φύλλα για το κάθε ρολό. Τα βάζω στον πάγκο και απλώνω επάνω τους το 1/5 της γέμισης. Τα τυλίγω και τα κόβω σε 8 κομμάτια. Τα τοποθετώ σε ταψί κοντά το ένα στο άλλο για να μην τυχόν ξετυλιχτούν.
3.Ζεσταίνω καλά το ελαιόλαδο και περιχύνω κάθε ρολάκι με 1 κ.γ.
4.Τα ψήνω σε προσθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 30'. Τα αφήνω να κρυώσουν.
5.Φτιάχνω το σιρόπι: βάζω τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού να πάρουν μια βράση για 3'. Περιχύνω με το καυτό σιρόπι τα κρύα σαραγλί και τα αφήνω αρκετές ώρες να απορροφήσουν το σιρόπι (αν θέλω τα γυρνάω και απ' την ανάποδη ώστε το σιρόπι να πάει παντού).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου