Ήρθε η ώρα να παρουσιάσω επιτέλους τη μυστική συνταγή της γαλοπούλας που φτιάχνουμε κάθε Χριστούγεννα σπίτι μας! Φυσικά με μία μέρα καθυστέρηση, καθώς χτες ήμαστε πολύ απασχολημένοι με το να την καταναλώνουμε! Πρόκειται για συνταγή πολλών χρόνων, την οποία αφού κάποια στιγμή σταθεροποιήσαμε, μαγειρεύουμε κάθε χρόνο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χωρίς να προσθαφαιρούμε το παραμικρό! Κι αυτό γιατί η γεύση που έχουμε πετύχει σπανίζει! Δοκιμάστε τη και δε θα χάσετε!
Υλικά:
- 1 γαλοπούλα ολόκληρη (~ 3-3,5 kg.)
- 2 kg. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 10 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- Χυμός 2 πορτοκαλιών
- Χυμός 2 λεμονιών
- Θυμάρι
- Ρίγανη
- Πιπέρι
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- 750 gr. κιμάς μοσχαρίσιος και χοιρινός ανάμικτος
- 350 gr. συκωτάκια κοτόπουλου + η συκωταριά της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
- 4-5 μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. καφέ ρύζι
- 3 κ.σ. κουκουνάρι
- 1/2 φλ. κρασί άσπρο
- 100 gr. κεφαλογραβιέρα σε κύβους
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζω τη γέμιση: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σωτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις μαραθούν προσθέτω τον κιμά. Τον σωτάρω μέχρι να αλλάξει χρώμα και προσθέτω τα συκωτάκια ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αλλάξουν και αυτά χρώμα προσθέτω τα κουκουνάρια και τα μανιτάρια. Συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να ψηθούν ελαφρώς και τα μανιτάρια και σβήνω με το κρασί. Προσθέτω το ρύζι, αλατοπιπερώνω και αφήνω τη γέμιση να ψηθεί μέχρι να πιει τα υγρά της (το κρασί και ό,τι υγρό έχει προκύψει από τα υπόλοιπα υλικά). Μόλις στεγνώσει κατεβάζω από τη φωτιά, την αφήνω να κρυώσει λίγο, προσθέτω το τυρί και ανακατεύω καλά.
- Γεμίζω καλά τις κοιλότητες της γαλοπούλας με τη γέμιση και στερεώνω με οδοντογλυφίδες ή ράβω με ειδικό σπάγκο για μαγειρική (εμείς χρησιμοποιήσαμε οδοντογλυφίδες). Τη βάζω σε ταψί μαζί με τις πατάτες και την περιχύνω με όλα τα υπόλοιπα υλικά (την ποσότητα των μυρωδικών την κανονίζω όπως προτιμώ). Τη σκεπάζω με μία λαδόκολλα και ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 2 ώρες και 45' περίπου. Ανάλογα τη γαλοπούλα αυτός ο χρόνος μπορεί να διαφέρει. Ελέγχω κατά διαστήματα, προσθέτω όσο νερό χρειάζεται κάθε φορά για να μη στεγνώσει το ταψί και περιχύνω τη γαλοπούλα με τη σάλτσα του ταψιού. Οι πατάτες θα γίνουν σε λιγότερο χρόνο από τη γαλοπούλα, επομένως όταν γίνουν τις βγάζω απ' το ταψί και αφήνω τη γαλοπούλα να ολοκληρωθεί μόνη της.
- Σερβίρω σε πιατέλες χωριστά τη γέμιση, τις πατάτες, τη γαλοπούλα κομμένη σε μερίδες και τη σάλτσα του ταψιού (αν θέλω αφαιρώ το πολύ λάδι από τη σάλτσα πριν τη σερβίρω).
απλα τελεια!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή