Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

CHOW MEIN ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΙ
















Ως blog έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στις κουζίνες της Ασίας. Σκοπεύουμε να παρουσιάζουμε τακτικά αυθεντικές ασιατικές συνταγές, καθώς αποτελούν ιδιαίτερες παρασκευές με εξωτικά πολλές φορές αρώματα και ταυτόχρονα είναι στην πλειοψηφία τους πολύ εύκολες στην παρασκευή. Έτσι σήμερα εγκαινιάζουμε τις εξωτικές αναρτήσεις μας με ένα πιάτο εμπνευσμένο από την κινέζικη κουζίνα. Όμως, πρόκειται για δική μας συνταγή ή οποία προέκυψε από πειραματισμό με διάφορα κινέζικα υλικά. Δεν πρόκειται δηλαδή ακριβώς για μια συγκεκριμένη αυθεντική συνταγή, αλλά για συνταγή που έχει μαγειρευτεί με βάση τους "κανόνες" που ακολουθούν οι Κινέζοι στη μαγειρική τους. Το αποτέλεσμα όμως ήταν εξαιρετικό κι έτσι αποφασίσαμε να την αναρτήσουμε. Δε δίνουμε αναλογίες για τα υλικά. Απλά προτείνουμε τα υλικά και εσείς επιλέγετε τι και πόσο θα χρησιμοποιήσετε από το καθένα κατά το γούστο σας. Απλά πρέπει να φροντίσετε τα υλικά να είναι περίπου σε ίση ποσότητα με τα noodles για να υπάρχει ισορροπία. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε!

Υλικά:
  • Νoodles αβγού
  • Γαρίδες καθαρισμένες
  • Μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • Καρότο κομμένο σε λωρίδες
  • Φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Πιπεριές ψιλοκομμένες
  • Κινέζικο λάχανο ψιλοκομμένο
  • Baby corn
  • Φύτρες φασολιών
  • Μπαμπού
  • Νεροκάστανα
  • Κολοκύθι κομμένο σε λωρίδες
  • Τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο
  • Σάλτσα σόγιας
  • Λάδι τσίλι
  • Καπνιστό σησαμέλαιο
  • Κάρι
  • Λευκό πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζω τα noodles 1'-2' λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας, στραγγίζω και ξεπλένω με νερό. Βάζω λίγο λάδι σε ένα wok (αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε αντικολλητικό τηγάνι) και σοτάρω τα λαχανικά σταδιακά ξεκινώντας από τα πιο σκληρά προς τα πιο μαλακά. Δεν τα σοτάρω πολύ, γιατί πρέπει να κρατάνε. Τελευταία προσθέτω τα μανιτάρια και τα κινέζικα λαχανικά (που βρίσκω σχεδόν αποκλειστικά σε κονσέρβα) και τις γαρίδες. Τις σοτάρω μόνο για 2'-3' μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτω τα noodles, το κάρι, το πιπέρι, τη σάλτσα σόγιας και ανακατεύω καλά να αναμιχθούν. Τέλος προσθέτω τις φύτρες φασολιών, το φρέσκο κρεμμύδι, το λάδι τσίλι και λίγες σταγόνες καπνιστό σησαμέλαιο. Σερβίρω.
  • Όλα τα "εξωτικά" υλικά της συνταγής, μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα και πολλά απ' αυτά και σε μεγάλα supermarket. Ό,τι δε μπορείτε να βρείτε, μπορείτε να το παραλείψετε, εκτός φυσικά από τη σάλτσα σόγιας και το κάρι.
  • Αν δεν έχετε φρέσκο τζίντζερ, χρησιμοποιήστε σκόνη.
  • Ιδανικά στη συνταγή ταιριάζουν μανιτάρια shiitake που τα βρίσκουμε αποξηραμένα. Θα τα χρησιμοποιήσουμε αφού τα μουλιάσουμε μέχρι να μαλακώσουν και κόψουμε το κοτσάνι τους.
  • Σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιώ επιπλέον αλάτι! Η σάλτσα σόγιας είναι αρκετά αλμυρή.

1 σχόλιο:

  1. Ontos h syntagh ektos toy oti einai geystikotath, einai grhgorh kai para poly elafria! Ta ylika einai "zontana" kai taytoxrona zoymera..

    ΑπάντησηΔιαγραφή