Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ













Ο γύρος είναι αναμφίβολα το εθνικό μας "βρώμικο" φαγητό. Είναι αγαπημένη τροφή γιατί είναι νόστιμη, χορταστική και προπαντώς προσιτή στην τιμή. Όμως ο όρος "βρώμικο" εξαρτάται εν πολλοίς από την ποιότητα του κρέατος που σερβίρεται, το είδος του λαδιού που χρησιμοποιείται για να τηγανιστούν οι πατάτες που το συνοδεύουν, το αν θα είναι η πίτα ψημένη σε λαμαρίνα τίγκα στο λάδι κλπ... Εμείς σήμερα θα σας δείξουμε έναν έξυπνο τρόπο να φτιάχνετε γύρο στο σπίτι σας (από χοιρινό η κοτόπουλο), χωρίς το επαγγελματικό μηχάνημα των γυράδικων, με τα υλικά που θα επιλέξετε εσείς, μετατρέποντας έτσι το "βρώμικο" σε "πεντακάθαρο"!

  • Το βασικό στο σπιτικό γύρο είναι να προμηθευτείτε κρέας καλής ποιότητας από το χασάπη. Αν πρόκειται για χοιρινό, προτείνουμε σπάλα η οποία δεν έχει πολλά λιπαρά και είναι μαλακή (αν φυσικά προτιμάτε πιο λιπαρό κρέας, προτιμήστε λαιμό χωρίς κόκαλα). Αν πρόκειται για κοτόπουλο, χρησιμοποιήστε φιλέτα από μπούτια και στήθος ανάμικτα κατά το γούστο σας, τα οποία δεν έχουν πέτσα. 
  • Επόμενο βήμα είναι να κόψετε το κρέας σε πολύ μικρά κομμάτια πάχους 0,5 - 0,7 εκ. σαν να πρόκειται να φτιάξετε κινέζικο φαγητό. Δηλαδή προσπαθήστε να μιμηθείτε το μέγεθος των κομματιών κρέατος που παίρνετε από το γυράδικο. Φυσικά μπορείτε να ζητήσετε από το χασάπη σας να το κάνει αυτό (αν είναι εξυπηρετικός όπως ο δικός μας) κι έτσι να γλιτώσετε όλον αυτόν τον κόπο!
  • Έπειτα έρχεται το μαρινάρισμα που θα δώσει στον κάθε γύρο τη χαρακτηριστική γεύση που ξέρουμε. Εμείς προτείνουμε έναν συνδυασμό μπαχαρικών για χοιρινό και έναν για κοτόπουλο. Ρίξτε αρκετά μπαχαρικά. Τις αναλογίες διαμορφώστε τις ανάλογα με τα γούστα σας. Καλό θα είναι να μαριναριστεί το κρέας αποβραδίς για να ποτίσει με τα μπαχαρικά, αλλιώς 2 ώρες αρκούν.
Για χοιρινό:
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μουστάρδα σκόνη
  • Μπαχάρι
  • Πάπρικα
  • Κύμινο
  • Ρίγανη
  • Κρεμμύδι τριμμένο
  • Σκόρδο τριμμένο
  • Λίγο λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
Για κοτόπουλο:
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα
  • Ρίγανη
  • Δυόσμος
  • Κανέλα
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπαχάρι
  • Σουμάκι
  • Κρεμμύδι τριμμένο
  • Σκόρδο τριμμένο
  • Ελαιόλαδο

  • Ακολουθεί ο τρόπος ψησίματος που είναι και το ευκολότερο βήμα! Ζεσταίνετε καλά ένα wok ή ένα αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς να ρίξετε επιπλέον λάδι προσθέτετε το κρέας και απλώς το ψήνετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ψηθεί καλά και να απορροφηθούν τα υγρά που θα βγάλει. Προσοχή μην το παραψήσετε! Αν η ποσότητα του κρέατος είναι μεγάλη μαγειρέψτε το τμηματικά.
  • Σερβίρετέ τον τυλιχτό σε πίτες που θα έχετε ψήσει στην τοστιέρα ή στο γκριλ του φούρνου χωρίς λάδι για πολύ λίγο, μέχρι να ζεσταθούν. Αν έχετε κάρβουνα δεν το συζητάμε! Προσθέτε τα αγαπημένα σας υλικά και απολαμβάνετε! Σας εγγυώμαστε ότι η γεύση δε θα έχει καμία διαφορά από αυτά που τρώτε έξω... ή μάλλον θα είναι καλύτερη!
(*) Θα επανέλθουμε, συμπληρώνοντας γύρο από αρνί και μοσχαρίσιο ντονέρ! Ακόμα είμαστε στην έρευνα της καλύτερης συνταγής!
(*) Το σουμάκι είναι ανατολίτικο μπαχαρικό που θα το βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου