Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

ΑΡΝΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

 


Νομίζω ήρθε η στιγμή να σας δείξω κάτι λίγο διαφορετικό! Όπως θα διαβάσατε και στον τίτλο της συνταγής, το σημερινό φαγητό συνδυάζει το κλασικό κοκκινιστό που όλοι γνωρίζουμε, με το αβγολέμονο! Θα μου πείτε... γίνεται κάτι τέτοιο; Κι όμως! Όχι μόνο γίνεται, αλλά είναι και εκπληκτικά νόστιμο! Πρόκειται για συνταγή που την έχω μάθει από την οικογένεια, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Καλαμάτα. Εκεί στα γύρω χωριά, είναι παραδοσιακός τρόπος μαγειρικής για το αρνί, αλλά και για τον κόκορα! Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να θυμίζει ριζότο, στο λίγο πιο αραιό του. Δηλαδή τρώγεται και με το πιρούνι, αλλά και με το κουτάλι, σαν ένα είδος πηχτής σούπας. Παραδοσιακά, το αρνί κόβεται σε μερίδες και μαγειρεύεται με το κόκαλο, αλλά εγώ, για να μην «ψαρεύω» μικρά κοκαλάκια μέσα από το χυλωμένο ρύζι, χρησιμοποιώ ξεκοκαλισμένο ψαχνό από το μπούτι του αρνιού. Το κόκαλο από το ξεκοκάλισμα μπορείτε να το βάλετε να βράσει μαζί με το φαγητό για να βγάλει γεύση, και μετά να το αφαιρέσετε. Το ξεκοκάλισμα φυσικά το ζητάτε και το κάνει ο κρεοπώλης. Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται;

Υλικά:
  • 500 gr. αρνί ψαχνό κομμένο σε μεγάλους κύβους (~5 cm.)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε καρέ
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • 250 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1,5 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1 αβγό
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω το αρνί μέχρι να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές, και το αφαιρώ. Προσθέτω τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα σκόρδα και τα σοτάρω μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει καλά. Επαναφέρω στην κατσαρόλα το αρνί και προσθέτω τον κουρκουμά και το μπαχάρι. Ανακατεύω καλά να αρωματίσουν και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτω τη ντομάτα και το δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνω ελαφρώς, προσθέτω και λίγο νερό, ώστε τα υλικά να καλύπτονται καλά και βράζω για 40'-45' περίπου σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαγειρευτεί το αρνί.
  2. Προσθέτω το ρύζι και κατάλληλο νερό, αλατίζω ξανά ελαφρώς και βράζω μέχρι να γίνει το ρύζι. Πρέπει το φαγητό στο τέλος να μοιάζει με πηχτή σούπα.
  3. Ετοιμάζω το αβγολέμονο λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα του αρνιού. Χτυπάω καλά το αβγό να αφρατέψει και να φουσκώσει και προσθέτω το λεμόνι. Χτυπάω λίγο ακόμα να ομογενοποιηθεί, και αρχίζω να προσθέτω το ζουμί από την κατσαρόλα λίγο λίγο, χτυπώντας συνεχώς, ώστε να ψηθεί το αβγό ομοιόμορφα. Το ζουμί δεν πρέπει να είναι πολύ, καθώς δε θέλουμε την πυκνότητα σούπας. Προσθέτω το αβγολέμονο ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύω πολύ καλά, προσθέτω τη ρίγανη και αφήνω λίγο να κρυώσει πριν το σερβίρω. Πάντως, σερβίρεται ζεστό, καθώς είναι ανάλογο με το ριζότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου