Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ













Όταν έχουμε χρόνο και κέφι, είναι πραγματική απόλαυση να ασχολούμαστε με τη μαγειρική και να δημιουργούμε δικές μας συνταγές! Και η απόλαυση είναι ολοκληρωμένη φυσικά, όταν η συνταγή πετυχαίνει και την απολαμβάνουμε με την παρέα μας! Μια συνταγή δικής μας παραγωγής, λοιπόν, είναι η σημερινή! Προμηθευτήκαμε κιμά από φιλέτο κοτόπουλου και φτιάξαμε ένα ρολό αρωματισμένο με μαστίχα και μαντζουράνα το οποίο το σερβίραμε με μια σάλτσα πορτοκαλιού με κορεάτικη πάστα καυτερής πιπεριάς (gochujang) που προμηθευτήκαμε στην τελευταία μας επίσκεψη σε ασιατικό supermarket. Ο συνδυασμός τους αποδείχτηκε απόλυτα ταιριαστός και συνοδεύοντας το σύνολο με βρασμένο πλιγούρι, βραστά χόρτα και λίγη μελιτζανοσαλάτα απολαύσαμε ένα θρεπτικότατο και πολύ αρωματικό γεύμα! Και με πολύ μικρό κόπο, αφού όπως θα διαπιστώσετε η συνταγή δεν έχει καμία δυσκολία στην εκτέλεσή της! Καλά μαγειρέματα!

Υλικά:
Για το ρολό: 
  • 500 gr. κιμάς κοτόπουλου 
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο 
  • 3 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1,5 φλ. νιφάδες βρόμης αλεσμένες στο multi (ή έτοιμο αλεύρι βρόμης - εναλλακτικά κατάλληλη ποσότητα ψωμιού μουλιασμένου και στυμμένου)
  • 1 αβγό
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1/2 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. μαντζουράνα
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Χυμός 3 πορτοκαλιών
  • 1 γεμάτη κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1,5 κ.σ. gochujang (ή 1 πιπεριά Φλωρίνης ψημένη και πολτοποιημένη και 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν)
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • 1,5 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:
  1. Ρολό: Αναμιγνύω τα υλικά του κιμά και φτιάχνω ρολό. Το διπλώνω σε λαδόκολλα σαν καραμέλα και το βάζω σε ταψί στο οποίο προσθέτω 2-3 δάχτυλα νερό. Ψήνω στους 180°C για 1 h.
  2. Σάλτσα: Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά εκτός από το κρεμμύδι, το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει καλά. Προσθέτω το μείγμα της σάλτσας και βράζω μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο 1/3 της αρχικής ποσότητας. Προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω να δέσει και σερβίρω περιχύνοντας το ρολό. Συνοδεύω το φαγητό με το αγαπημένο μου συνοδευτικό (πατάτες φούρνου ή πουρέ, ρύζι, πλιγούρι κλπ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου