Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΧΑΛΟΥΜΙ














Οι πίτες είναι ένα είδος φαγητού που, αν και μου αρέσει ιδιαίτερα, δεν το φτιάχνω συχνά, κυρίως γιατί απαιτεί (τουλάχιστον όσο με αφορά) αρκετή ενασχόληση στην κουζίνα. Κοπή και προετοιμασία των υλικών, μαγείρεμα της γέμισης (όταν χρειάζεται) και σύνθεση της πίτας... Αν μάλιστα άνοιγα εγώ το φύλλο, το πιθανότερο είναι να έφτιαχνα πίτες μόνο στις επίσημες γιορτές! Όμως σήμερα είναι μια από τις φορές που είχα χρόνο και όρεξη να ασχοληθώ λίγο παραπάνω και το αποτέλεσμα ήταν τα μπουρεκάκια που βλέπετε σήμερα, με μανιτάρια, διάφορα μυρωδικά και συνδυασμό τριμμένης γραβιέρας και χαλουμιού! Εξαιρετικό ορεκτικό, αν και άνετα μπορείτε να το καταναλώσετε σαν κύριο πιάτο συνοδεύοντάς το με μία πράσινη σαλάτα!

Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας (500 gr.)
  • 750 gr. διάφορα μανιτάρια σε φετάκια
  • 150 gr. γραβιέρα τριμμένη
  • 150 gr. χαλούμι τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2/3 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 2/3 κ.γ. ξερός δυόσμος
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 1,5 κ.σ. πελτές
  • 1 αβγό
  • Λίγη τριμμένη φρυγανιά (αν χρειαστεί)
  • Μαυροκούκι (ή σουσάμι ή συνδυασμός)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να μισοψηθούν. Σβήνω με το κρασί και βράζω μέχρι να απορροφηθούν εντελώς όλα τα υγρά του τηγανιού. Προσθέτω τον πελτέ, την πάπρικα και το δυόσμο, αλατοπιπερώνω με προσοχή (γιατί θα προσθέσω τα τυριά) , ανακατεύω καλά και μεταφέρω το μείγμα σε μία μπασίνα. Το αφήνω 2' να κρυώσει και προσθέτω τα τυριά. Ανακατεύω καλά, αφήνω να κρυώσει ακόμα λίγο και προσθέτω το αβγό. Ανακατεύω καλά και αν δω ότι περισσεύουν υγρά, προσθέτω λίγη τριμμένη φρυγανιά.
  2. Διπλώνω στη μέση ένα φύλλο κρούστας (από τη μεγάλη πλευρά) και το λαδώνω καλά. Απλώνω κατά μήκος της μικρότερης πλέον πλευράς λίγη από τη γέμιση και τυλίγω σε ρολό διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα σαν πακέτο για να μην αδειάσει έξω στο ψήσιμο. Λαδώνω καλά το ρολό και απ' έξω. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα. Τοποθετώ τα μπουρεκάκια σε ταψί, πασπαλίζω με μαυροκούκι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25' περίπου (ανάλογα με το φούρνο ελέγχω το χρόνο που χρειάζονται).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου