Σήμερα αποφασίσαμε να φάμε χωρίς ενοχές! Το μενού περιλαμβάνει μακαρόνια φούρνου με μπόλικο τριμμένο τυρί, αλλά για να πούμε ότι κάναμε μια στοιχειώδη προσπάθεια να διατηρήσουμε τις θερμίδες σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα γίνεται, τη ροζ σάλτσα τη φτιάξαμε με γιαούρτι light 2% λιπαρά αντί για κρέμα γάλακτος και το κρέας που χρησιμοποιήσαμε ήταν φιλέτο κοτόπουλο. Πιστέψτε μας όταν σας λέμε ότι γευστικά έσκισε και φυσικά πλέον η χρήση της κρέμας γάλακτος καθίσταται περιττή! Μη σας φοβίζει η μεγάλη λίστα των υλικών και τα πολλά βήματα στην παρασκευή. Αν διαβάσετε προσεκτικά, δεν υπάρχει τίποτα το δύσκολο ή το περίεργο! Είναι μια μακαρονάδα που θα επαναλάβουμε οπωσδήποτε και γι' αυτό τη μοιραζόμαστε μαζί σας! Καλή μας απόλαυση!
Υλικά:
- 500 gr. πένες (ή άλλο παρόμοιο ζυμαρικό της αρεσκείας μου)
- 500 gr. φιλέτο κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
- 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 200 gr. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1/2 φλ. κρασί ροζέ
- 1 κ.σ. πελτές
- 5 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (κατά προτίμηση 2% λιπαρά)
- 1,5 κ.σ. κατίκι
- 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1/2 κ.γ. λεβάντα
- 1,5 κ.γ. εστραγκόν
- 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 150 gr. παρμεζάνα τριμμένη
- 1 χούφτα τριμμένη φρυγανιά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Βράζω τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, αλλά 1'-2' λιγότερο. Τα στραγγίζω, τα περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο και τα τυρώνω με τη μισή παρμεζάνα. Τα φυλάω στην άκρη.
- Αναμειγνύω το γιαούρτι, το κατίκι και το μοσχοκάρυδο για να φτιάξω μια "σάλτσα".
- Μαρινάρω το κοτόπουλο με τη σκόνη μουστάρδας και την πάπρικα για λίγα λεπτά.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το κοτόπουλο μέχρι να αλλάξει χρώμα (να ασπρίσει) και σβήνω με το κρασί. Προσθέτω τη λεβάντα και το εστραγκόν και βράζω μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο και να μείνει μια δεμένη σάλτσα σχεδόν σαν αραιό σιρόπι. Προσθέτω τον πελτέ, ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί και αφαιρώ το κοτόπουλο απ' το τηγάνι και το βάζω στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτω ακόμα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω τα πράσα και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να σκουραίνουν. Προσθέτω τα ντοματίνια, πασπαλίζω με τη μαύρη ζάχαρη και σοτάρω για 2' ακόμα μέχρι να λαδωθούν τα ντοματίνια και να αρχίσουν να μαλακώνουν. Δε θέλω να ψηθούν πολύ, για να κρατάνε τη γεύση και το σχήμα τους ακόμα και μετά το ψήσιμο στο φούρνο. Προσθέτω το κοτόπουλο. Ανακατεύω, κατεβάζω από τη φωτιά, αλατοπιπερώνω και προσθέτω τη σάλτσα γιαουρτιού. Ανακατεύω καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Σε βαθύ ταψί ή γάστρα για το φούρνο, ανακατεύω καλά τα ζυμαρικά με το μείγμα του κοτόπουλου. Πασπαλίζω με την υπόλοιπη παρμεζάνα και τη φρυγανιά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10'.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου