Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

ΨΑΡΙ ΑΧΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ













Ολόφρεσκο ψάρι προμηθευτήκαμε σήμερα από τον ψαρά μας και αποφασίσαμε να το "μεθύσουμε"! Δηλαδή, μαγειρέψαμε μία συνταγή όπου το αχνίσαμε σε μια πικάντικη σάλτσα από μπύρα και ντομάτα αρωματισμένη με γαρίφαλο και λεβάντα, εύκολη στην εκτέλεση και με πολύ μεστή γεύση. Χρησιμοποιήσαμε φαγκρί, αλλά οποιοδήποτε παρόμοιο ψάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αν μάλιστα επιλέξετε φιλέτο, θα γλιτώσετε και το ξεκοκάλισμα! Καλή όρεξη!

Υλικά:
  • 2 φαγκριά ολόκληρα (~500 gr. το καθένα)
  • 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 3 σκ. σκόρδο χοντροκομμένο
  • 3 ξερές πιπεριές τσίλι (ή όσες θέλω προαιρετικά)
  • 5 γαρίφαλα
  • 1 κ.γ. πράσινη πάπρικα γλυκιά
  • 330 ml. μπύρα (1 κουτάκι)
  • 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
  • 250 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.γ. λεβάντα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώνω τα ψάρια και τα αφήνω στην άκρη να μαρινάρονται μέχρι να φτιάξω τη σάλτσα. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το γαρίφαλο και τις πιπεριές τσίλι για 6'-7' μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω την πάπρικα, ανακατεύω, δυναμώνω τη φωτιά και προσθέτω τη μπύρα και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτω τη ντομάτα και τη λεβάντα και βράζω σε μέτρια φωτιά για 10'. Προσθέτω τα φαγκριά επάνω στη σάλτσα, κλείνω το καπάκι και βράζω ακόμα 15' σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν τα ψάρια και να δέσει η σάλτσα (το πιθανότερο είναι να μη χρειαστεί να προσθέσω νερό. Η ποσότητα της μπύρας θα φτάσει). Προσθέτω το μαϊντανό και σερβίρω συνοδεύοντας με ρύζι και περιχύνοντας με τη νόστιμη σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου