Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

ΓΑΛΕΟΣ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ (糖醋鱼)














Τι καλό σας έχουμε σήμερα; Ψαράκι, αλλά σε μια εκδοχή από την Κίνα! Κίνα λέμε, αλλά ο γαλέος είναι (κατά τον ψαρά) ελληνικός και χρησιμοποιήσαμε και λίγο κορεάτικο gochujang, την πάστα καυτερής πιπεριάς που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κουζίνα της Κορέας και που θα τη βρείτε φυσικά σε κατάστημα με ασιατικά προϊόντα! Αυτό που έχει σημασία πάντως, είναι ότι το πιάτο μας είναι πεντανόστιμο (και λίγο καυτερό) και ελαφρύ, καθώς το ψάρι γίνεται στον ατμό και η σάλτσα απλώς περιέχει λίγη ζάχαρη. Μπορείτε έτσι να έχετε έτοιμο ένα υγιεινό γεύμα σε 10'! Εύκολα, γρήγορα και εξωτικά!

Υλικά:
  • 1 kg. φιλέτα γαλέου
  • Κόλιαντρος ή μαϊντανός ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)
Για τη σάλτσα:
  • 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 1 κ.σ. gochujang
  • 8 κ.σ. ντομάτα τριμμένη
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • Σησαμέλαιο

Εκτέλεση:
  1. Ψήνω το ψάρι στον ατμό για 10' (είτε σε ατμομάγειρα είτε σε κατσαρόλα με την ειδική σχάρα, φυσικά με κλειστό καπάκι). Αν θέλω το αλείφω με λίγο ελαιόλαδο για λίγο περισσότερο άρωμα. Δεν το αλατίζω!
  2. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι με λίγο σησαμέλαιο σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτω το gochujang, ανακατεύω καλά να αρωματίσει και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Βράζω μέχρι η ντομάτα να πιει τα υγρά της και να δέσει η σάλτσα (περίπου 10'). Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό.
  3. Σερβίρω το ψάρι περιχύνοντας με τη σάλτσα και πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου