Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ-ΚΥΔΩΝΙΟΥ














Αυτές τις εορταστικές μέρες που ουσιαστικά ξεκινούν σήμερα, τα τραπεζώματα (για όσους έχουν τη δυνατότητα) δίνουν και παίρνουν! Προσπαθώντας κι εμείς να είμαστε μέσα στο πνεύμα των ημερών, δημιουργήσαμε ένα πολύ νόστιμο και όχι ιδιαίτερα περίπλοκο πιάτο με μοσχαράκι που είναι ό,τι πρέπει για τη σημερινή παραμονή των Χριστουγέννων! Συνοδέψτε το με μία περιποιημένη λαχανοσαλάτα και να είστε σίγουροι ότι θα το επαναλάβετε πολύ γρήγορα! Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Υλικά (για 4-6 μερίδες):
  • 1 kg. μοσχαρίσιο κιλότο σε μερίδες
  • 1 kg. καρότα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 8 σκ. σκόρδο χοντροκομμένο
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους
  • 1 κ.γ. κεδροκούκουτσα σπασμένα
  • Θυμάρι
  • 1/2 φλ. ουίσκι
  • 500 ml. κόκκινο κρασί
  • 2 φρ. κρεμμύδια σε διαγώνιες ροδέλες
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για τον πουρέ: 
  • 4 μέτριες πατάτες βρασμένες  
  • 1 κυδώνι
  • Χυμός 1 πορτοκαλιού
  • 1 φρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Πάπρικα
  • Μοσχοκάρυδο
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Για το κρέας: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις μεριές και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο, μαζί με τη δάφνη, το μπαχάρι και τα κεδροκούκουτσα. Τα σοτάρω μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν και προσθέτω ξανά στην κατσαρόλα το κρέας. Σβήνω με το ουίσκι και μόλις εξατμιστεί σχεδόν όλο το υγρό, προσθέτω το κρασί μέχρι να σκεπάζει το κρέας κατά το ήμισυ, το θυμάρι και βράζω σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Έπειτα προσθέτω τα καρότα και όσο νερό απαιτείται ώστε να καλύψει όλα τα υλικά κατά τα 2/3 και βράζω για ακόμα 30' ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά όσο χρειάζεται. Μόλις γίνει προσθέτω το μαϊντανό και το φρέσκο κρεμμύδι, ανακατεύω και αφήνω το φαγητό να "ξεκουραστεί" για λίγα λεπτά πριν το σερβίρω.
  2. Για τον πουρέ: Βράζω το κυδώνι μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει καλά. Το αναμειγνύω μαζί με τη σάλτσα του με όλα τα υπόλοιπα υλικά του πουρέ, προσθέτοντας τα μπαχαρικά κατά το γούστο μου και πολτοποιώ με ένα πιρούνι.
  3. Σερβίρω το κρέας μαζί με τα καρότα και τον πουρέ περιχύνοντας με τη νοστιμότατη σάλτσα του κρέατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου