Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΡΙΦΤΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ













Όπως κάθε Χριστούγεννα, έτσι και φέτος, τα μεγάλα οικογενειακά τραπεζώματα είναι κάτι το αναπόφευκτο! Όσο και να θέλουμε να δείξουμε μια σχετική αυτοσυγκράτηση, ανακαλύπτουμε κάθε φορά πως είναι πρακτικά αδύνατο! Και πώς να είναι δυνατό άλλωστε με τέτοια ποικιλία στο τραπέζι μας; Εμείς για παράδειγμα δίπλα στη γεμιστή γαλοπούλα μας είχαμε και τη στριφτή τυρόπιτα που παρουσιάζουμε... έτσι για ποικιλία! Χρειάζεται λίγη υπομονή στο τύλιγμα αλλά δεν πρόκειται για κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο και φυσικά η γεύση της θα σας αποζημιώσει για το χρόνο που αφιερώσατε!

Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 400 gr. φέτα τριμμένη με το πηρούνι
  • 400 gr. ανθότυρο τριμμένο με το πηρούνι
  • 200 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
  • 2 αβγά
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 χούφτα μάραθο ψιλοκομμένο (ή 2-3 κ.σ. φινόκιο ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά της τυρόπιτας εκτός από το ελαιόλαδο. Για να φτιάξω την πίτα θα σχηματίσω ρολά από 2 φύλλα την κάθε φορά, επομένως φροντίζω να ισομοιράσω το μείγμα μου αναλόγως. Απλώνω τα 2 φύλλα σε μια επίπεδη επιφάνεια και τα αλείφω καλά με ελαιόλαδο. Κατά μήκος της μεγάλης πλευράς απλώνω μία δόση από το μείγμα μου και τυλίγω σε ρολό προσεκτικά κλείνοντας τα άκρα των φύλλων προς τα μέσα. Κάνω το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά μου. Τοποθετώ τα ρολά προσεκτικά σε κυκλικό ταψί σε κουλούρες από έξω προς τα μέσα σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους. Λαδώνω καλά τα ρολά, πασπαλίζω με σουσάμι ή/και μαυροκούκι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να αποκτήσουν τα φύλλα χρυσοκαφέ χρώμα και να γίνουν τραγανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου