Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ













Σήμερα 4 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα (και μετά τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τα σαραγλί που βρίσκονται ήδη στις πιατέλες μας) το μενού έχει γλυκό! Και όχι όποιο κι όποιο! Πρόκειται για μια οικογενειακή σπεσιαλιτέ για την οποία έχουμε ακούσει τα καλύτερα σχόλια! Υπήρχε μάλιστα διχογνωμία για το αν θα έπρεπε να αναρτήσουμε τη συνταγή ή να τη φυλάξουμε ως οικογενειακό μυστικό μόνο για εμάς! Φυσικά επικράτησε η κοινή λογική... Δε θα επαναλάβουμε εδώ κανένα από τα σχόλια που μας έχουν κάνει κατά καιρούς, εκτός από κάτι αστείο και ταυτόχρονα πολύ εύγλωττο! Το μικρό μας ανιψάκι όταν ακόμα δε μπορούσε να μιλήσει καθαρά ζήτησε μια μέρα να έρθει σπίτι μας να φάει "λαχταρομπούρεκο" που του αρέσει πολύ! "Λαχταρομπούρεκο"! Από τότε που το ακούσαμε, έτσι αποκαλούμε το δικό μας γαλακτομπούρεκο! Μη διστάσετε να δοκιμάσετε τη συνταγή μας! Θα καταλήξετε να το λαχταράτε όσο και ο ανιψιός!

Υλικά:
  • 1,5 lt. γάλα
  • 3/4 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 3 βανιλίνες
  • 4 αβγά
  • 1 κ.σ. φυτίνη
  • 500 gr. φύλλο κρούστας
  • Φυτίνη λιωμένη για τα φύλλα
Για το σιρόπι:
  • 2 φλ. νερό
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 1 κομματάκι φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:
  1. Βάζω τα γάλα, τη ζάχαρη, τις βανιλίνες, τη φυτίνη και τα αβγά σε κατσαρόλα και ανάβω το μάτι. Μόλις χλιαρύνουν ρίχνω και το σιμιγδάλι και ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Το κατεβάζω από το μάτι.
  2. Στρώνω τα μισά φύλλα σε ταψί βουτυρώνοντάς τα πρώτα ένα-ένα με τη λιωμένη φυτίνη. Ρίχνω το μείγμα από την κατσαρόλα και σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας κατά τον ίδιο τρόπο (βουτυρώνοντάς τα). Κόβω το γλυκό σε κομμάτια πριν το ψήσω, γιατί μετά δε θα κόβεται, καθώς το φύλλο θα διαλύεται. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50'-60'. Στο τέλος το γλυκό πρέπει να έχει ροδίσει και να έχει μαζέψει στο πλάι.
  3. Στο μεταξύ φτιάχνω το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρόλα για 2'-3'. Αφήνω να κρυώσει.
  4. Μόλις γίνει το γλυκό το περιχύνω όπως είναι ζεστό με το κρύο σιρόπι. Το αφήνω να το απορροφήσει καλά και να κρυώσει και μετά σερβίρω.

5 σχόλια:

  1. Φανταστικό Γαλακτομπούρεκο! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πολύ! Επίσης καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα αυγα τα βαζουμε μαζι με τα υπολοιπα υλικα για να γινει το μειγμα?ρωταω γιατι φοβαμαι μη γινουν...αυγα ματια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αλλά φυσικά ξεκινάς με κρύα κατσαρόλα και ανακατεύεις συνεχώς, ακριβώς για να μη γίνουν αβγά μάτια! Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή