Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

IGGARU ROYYA (इग्गारू रोया)












Στις κουζίνες της Ασίας έχω ιδιαίτερη αδυναμία, το ομολογώ. Τα πιάτα τους είναι εξωτικά και πολύ διαφορετικά από τα δικά μας και γι' αυτό πολλές φορές χρειάζεται να αναζητήσουμε κάποια ειδικά εξωτικά υλικά για να μπορέσουμε να τα φτιάξουμε στο σπίτι. Αυτό όμως δεν ισχύει για τη σημερινή συνταγή, που προέρχεται από το Ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού. Πρόκειται για μία πεντανόστιμη συνταγή με γαρίδες και σάλτσα (ή masala, όπως την αποκαλούν στην Ιδία) από καρύδα, ντομάτα και μπαχαρικά. Δε χρειάζεται πολύ χρόνο για να τη φτιάξετε, και αν τη συνοδεύσετε με ρύζι ή πίτες θα έχετε ένα εξαιρετικό και πολύ διαφορετικό κύριο γεύμα! Μη διστάσετε!

Υλικά:
  • 1 kg. γαρίδες καθαρισμένες (τα κεφάλια τα φυλάω χωριστά)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 10 φύλλα curry (*)
  • 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • Αλάτι
  • Σπορέλαιο
  • 2 κ.σ. κόλιαντρος ψιλοκομμένος
Για την πάστα καρύδας:
  • 12 κόκκοι πιπέρι μαύρο
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • 1/2 κ.γ. μοσχοσίταρο (τσιμένι) σε σπόρους
  • 5 κ.σ. τριμμένη καρύδα
  • 2-3 ξερές πιπεριές τσίλι
  • 1 κ.γ. πάπρικα

Εκτέλεση:
  1. Πολτοποιώ το σκόρδο και το τζίντζερ με λίγο ελαιόλαδο για να πάρω μια ομοιογενή πάστα (αν θέλω για ευκολία, παραλείπω αυτό το βήμα και τα χρησιμοποιώ ως έχουν).
  2. Σε στεγνό αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζω ελαφρά όλα τα υλικά της πάστας καρύδας για να απελευθερώσουν τα αρώματά τους και πολτοποιώ στο multi με λίγο νερό.
  3. Σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ή wok, με λίγο σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζω τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν ελαφρύ καφέ χρώμα. Προσθέτω κατά σειρά τα κεφάλια από τις γαρίδες, την πάστα σκόρδου-τζίντζερ, τα φύλλα κάρι και σοτάρω για 2', μέχρι τα κεφάλια να αλλάξουν χρώμα. Τέλος, προσθέτω τη ντομάτα και αφήνω να πιει τα υγρά της. Αφαιρώ τα κεφάλια από το τηγάνι και προσθέτω την πάστα καρύδας, αλατίζω και ανακατεύω για 1'-2'. Προσθέτω λίγο νερό και προσθέτω τα σώματα από τις γαρίδες. Ψήνω για 2'-3' (ανάλογα με το μέγεθος των γαρίδων-μόλις αλλάξουν χρώμα και ασπρίσουν, ουσιαστικά είναι έτοιμες). Σκορπίζω επάνω στο φαγητό τον κόλιαντρο και σερβίρω με ρύζι ατμού ή/και πίτες naan (ή πίτες για σουβλάκια).
  • Τα μπαχαρικά είναι το βασικό στοιχείο για την επιτυχία μιας ινδικής συνταγής. Χωρίς αυτά χάνει την ταυτότητά της. Μην παραλείψετε να τα προμηθευτείτε όλα από κάποιο κατάστημα μπαχαρικών!
  • (*) Αν δε βρείτε φύλλα curry, αντικαταστήστε τα με φύλλα βασιλικού προσθέτοντας στο φαγητό και 1 κ.γ. χυμό λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου