Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

IGGARU ROYYA (इग्गारू रोया)












Στις κουζίνες της Ασίας έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία, όπως και να το κάνουμε. Τα πιάτα τους είναι εξωτικά και πολύ διαφορετικά από τα δικά μας και πολλές φορές χρειάζεται να αναζητήσουμε αρκετά κάποια ειδικά υλικά για να μπορέσουμε να τα φτιάξουμε. Αυτό όμως δεν ισχύει για τη σημερινή συνταγή από την ινδική επαρχία Ταμίλ Ναντού. Πρόκειται για μία πεντανόστιμη συνταγή με γαρίδες και σάλτσα από καρύδα και μπαχαρικά. Χρειάζεται λίγο χρόνο για να ετοιμαστεί και αν τη συνοδεύσετε με ρύζι ή πίτες θα έχετε ένα εξαιρετικό και πολύ διαφορετικό κύριο γεύμα! Μη διστάσετε!

Υλικά:
  • 1 kg. γαρίδες καθαρισμένες (τα κεφάλια χωριστά)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 10 φύλλα curry
  • 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κόλιαντρος ψιλοκομμένος
Για την πάστα καρύδας:
  • 12 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 1 κ.γ. σπόρους κύμινο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοσίταρο (τσιμένι) σε σπόρους
  • 5 κ.σ. τριμμένη καρύδα
  • 2-3 ξερές πιπεριές τσίλι
  • 1 κ.γ. πάπρικα

Εκτέλεση:
  1. Πολτοποιώ το σκόρδο και το τζίντζερ με λίγο ελαιόλαδο για να πάρω μια ομοιογενή πάστα (αν θέλω για ευκολία παραλείπω αυτό το βήμα και τα χρησιμοποιώ ως έχουν).
  2. Σε στεγνό αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζω ελαφρά όλα τα υλικά της πάστας καρύδας για να απελευθερώσουν τα αρώματά τους και πολτοποιώ στο multi με λίγο νερό.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζω τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν ελαφρύ καφέ χρώμα. Προσθέτω κατά σειρά τα κεφάλια από τις γαρίδες, την πάστα σκόρδου-τζίντζερ, το βασιλικό και το λεμόνι και σωτάρω για 2'. Τέλος προσθέτω τη ντομάτα και αφήνω να πιει τα υγρά της. Αφαιρώ τα κεφάλια από το τηγάνι και προσθέτω την πάστα καρύδας, ανακατεύω για 1', προσθέτω λίγο νερό αν χρειάζεται και προσθέτω τις γαρίδες. Ψήνω για 2'-3'. Σκορπίζω επάνω στο φαγητό τον κόλιαντρο και σερβίρω με ρύζι ατμού ή/και πίτες naan (ή πίτες για σουβλάκια).

  • Τα μπαχαρικά είναι το βασικό στοιχείο για την επιτυχία μιας ινδικής συνταγής. Χωρίς αυτά χάνει την ταυτότητά της. Μην παραλείψετε να τα προμηθευτείτε όλα από κάποιο κατάστημα μπαχαρικών!
  • Αν δε βρείτε φύλλα curry, αντικαταστήστε τα με φύλλα βασιλικού προσθέτοντας στο φαγητό και 1 κ.γ. χυμό λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου