Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΓΑΡΙΔΕΣ SAMBAL (SAMBAL UDANG)













Είμαστε στα μέσα της εβδομάδας μετά την Καθαρή Δευτέρα και ακολουθώντας το έθιμο, φτιάχνω νηστίσιμες συνταγές για όσους τηρούν πιστά τη νηστεία. Σήμερα είπα να μαγειρέψω κάτι ιδιαίτερο, το οποίο θα δώσει μια εξωτική νότα στο γεύμα μου. Μία πικάντικη συνταγή για γαρίδες από τη Μαλαισία! Απαραίτητο συστατικό της συνταγής είναι η πάστα γαρίδας που θα βρείτε σε ασιατικά supermarket (όπως και όλα τα υπόλοιπα εξωτικά υλικά της συνταγής). Όμως επειδή είναι αρκετά δυσεύρετη, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με fish sauce που υπάρχει πλέον σε όλα τα μεγάλα supermarket. Σε κάθε περίπτωση μέσα σε 10' θα έχετε ετοιμάσει ένα νηστίσιμο πιάτο-έκπληξη!

Υλικά:
  • 500 gr. μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
  • 2 κ.σ. πάστα tamarind
  • 3 φύλλα kaffir lime λεπτοκομμένα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κοκοφοίνικα (ή μαύρη, αν δεν έχω)
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • Αλάτι
  • Φιστικέλαιο (ή κάποιο άλλο σπορέλαιο, αν δε βρείτε)
Για την αρωματική πάστα:
  • 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι
  • 4 μέτρια κρεμμύδια
  • 20 gr. πάστα γαρίδας (ή 2 κ.σ. fish sauce)

Εκτέλεση:
Πολτοποιώ τα υλικά της πάστας με 2-3 κ.σ. νερό. Τη σοτάρω σε wok ή κατσαρόλα με λίγο φιστικέλαιο σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά της (περίπου 3'). Προσθέτω τις γαρίδες και τις σοτάρω κι αυτές για 1'. Προσθέτω περίπου 1-2 φλ. νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζω ακόμα 2'-3' (ανάλογα με το μέγεθος των γαρίδων). Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένας πηχτός και δεμένος ζωμός. Σερβίρω με ρύζι ατμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου