Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

Όποτε το μενού στο σπίτι περιλαμβάνει ψητό κρέας ή ψάρι, μαζί με όλα τα υπόλοιπα συνοδευτικά (σαλάτες, πατάτες, ρύζι, σάλτσες κλπ.) πολλές φορές έχουμε και κάποιο συνοδευτικό ντιπ γιαουρτιού που δίνει έναν δροσιστικό τόνο στο φαγητό μας. Το πλέον διάσημο είναι φυσικά το τζατζίκι. Εμείς όμως σήμερα θα σας παρουσιάσουμε διάφορες εκδοχές για δροσιστικά ντιπ γιαουρτιού που θα εμπλουτίζουμε συνεχώς με ό,τι ενδιαφέρον φτιάχνουμε ή ανακαλύπτουμε! Και μην ξεχνάτε ότι τα ντιπ τα ετοιμάζουμε 1-2 ώρες πριν τα σερβίρουμε, έτσι ώστε να αναμιχθούν καλά οι γεύσεις των υλικών τους!

1. ΤΖΑΤΖΙΚΙ


Υλικά:
  • 2 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 μέτριο αγγούρι τριμμένο & καλά στιμμένο
  • 2-3 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
Απλώς αναμειγνύετε καλά όλα τα υλικά. Τις ποσότητες μπορείτε όλες να τις αυξομειώσετε κατά το γούστο σας και τις γευστικές σας προτιμήσεις!

2. ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ













Υλικά:
  • 1 κεσ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1,5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. λευκό ξύδι
  • Μαντζουράνα
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
Απλώς αναμειγνύετε καλά όλα τα υλικά. Τις ποσότητες μπορείτε όλες να τις αυξομειώσετε κατά το γούστο σας και τις γευστικές σας προτιμήσεις!

3. ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΟΤΟ














Το συγκεκριμένο ντιπ το εμπνευστήκαμε από τη "σαλάτα κηπουρού" ή "φάρμα" που έπαιρναν οι γονείς μας και μας έδιναν όταν ήμαστε μικροί, που περιείχε καρότο, κάποιο τουρσι, μαγιονέζα, λίγη κέτσαπ κλπ. Δεν έχουμε ιδέα πραγματικά αν αυτό το προϊόν εξακολουθεί να πωλείται στα ράφια των supermarket γιατί αποφεύγουμε την αγορά επεξεργασμένων προϊόντων. Ούτως ή άλλως απλώς την έμπνευση χρησιμοποιήσαμε για να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, δροσιστικό και υγιεινό!

Υλικά:
  • 2,5 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1,5 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • Λευκό ξίδι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
Απλώς αναμειγνύετε καλά όλα τα υλικά. Τις ποσότητες του ξιδιού, του ελαιολάδου και του αλατοπίπερου μπορείτε τις ρυθμίσετε κατά το γούστο σας και τις γευστικές σας προτιμήσεις! Το καρότο πάντως αγαπάει το ξίδι.

4. ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ













Υλικά:
  • 1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/3 φλ. φέτα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1/2 φλ. κουκουνάρι
  • 1 κ.γ. ξερός βασιλικός
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ψήνω τις πιπεριές Φλωρίνης στο φούρνο ή σε σχάρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά, τις ξεφλουδίζω και τις καθαρίζω από τα σπόρια τους. Καβουρδίζω ελαφρά το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία. Τέλος, πολτοποιώ σε multi όλα μαζί τα υλικά.

5. ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ
















Υλικά:
  • 1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1,5 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. κάπαρη ξεπλυμένη ψιλοκομμένη
  • Ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Απλώς αναμειγνύετε καλά όλα τα υλικά. Τις ποσότητες μπορείτε όλες να τις αυξομειώσετε κατά το γούστο σας και τις γευστικές σας προτιμήσεις, αλλά προσοχή στο αλάτι, καθώς η κάπαρη είναι αλμυρή! Η δική μας πρόταση είναι να μην προσθέσετε καθόλου.

6. ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΠΕΛΤΕ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ













Υλικά:
  • 1 φλ. γιαούρτι
  • 1 κ.γ. πελτές
  • 1 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1,5 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • Χυμός από 1/4 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Απλώς αναμειγνύετε καλά όλα τα υλικά. Τις ποσότητες μπορείτε όλες να τις αυξομειώσετε κατά το γούστο σας και τις γευστικές σας προτιμήσεις. 

7. ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ















Υλικά:
  • 250 gr. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αβοκάντο πολτοποιημένο με το πιρούνι
  • 3 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
Απλώς αναμειγνύετε καλά όλα τα υλικά. Τις ποσότητες μπορείτε όλες να τις αυξομειώσετε κατά το γούστο σας και τις γευστικές σας προτιμήσεις.

8. ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΣΟΥΜΑΚΙ














Υλικά:
  • 250 gr. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/4 κ.γ. σουμάκι (ή όσο θέλω)
  • 1/2 κ.σ. ξίδι
  • 1,5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
Εκτέλεση:
Απλώς αναμειγνύετε καλά όλα τα υλικά. Τις ποσότητες μπορείτε όλες να τις αυξομειώσετε κατά το γούστο σας και τις γευστικές σας προτιμήσεις.
9. RAITA ΣΚΟΡΔΟΥ

(βλ. αντίστοιχη ανάρτηση εδώ.)

10. RAITA ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ

(βλ. αντίστοιχη ανάρτηση εδώ.)

11. RAITA ΔΥΟΣΜΟΥ

(βλ. αντίστοιχη ανάρτηση εδώ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου