Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

ΓΑΡΙΔΕΣ CURRY ΜΕ ΑΝΑΝΑ (UDANG MASAK LEMAK NENAS)













Η σημερινή συνταγή είναι πραγματικά κάτι το πολύ ιδιαίτερο και σπάνιο! Προέρχεται από τη Μαλαισία, από μία ιδιαίτερη υποκατηγορία της κουζίνας της που ονομάζεται Νυόνυα. Είναι οι κουζίνα που προέκυψε από το πάντρεμα της κινέζικης κουζίνας που έφεραν μαζί τους Κινέζοι μετανάστες στη Μαλαισία την εποχή της δυναστείας των Μινγκ και της ντόπιας Μαλαισιανής. Το συγκεκριμένο πιάτο είναι ένα κάρι γαρίδας και ανανά σε γάλα καρύδας. Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά (που όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις θα τα βρείτε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα). Το μόνο που πειράξαμε στην αυθεντική συνταγή ήταν η ποσότητα της καυτερής πιπεριάς, γιατί αλλιώς δε θα μπορούσαμε να τη φάμε! Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε με τη μαγειρική σας, σας εγγυώμαστε ότι αυτή είναι μια από τις συνταγές που σας χρειάζονται!

Υλικά:
  • 500 gr. μεγάλες γαρίδες με τα κεφάλια
  • 3/4 ώριμος ανανάς σε κομμάτια
  • 400 ml. γάλα καρύδας
  • Φιστικέλαιο
Για την αρωματική πάστα:
  • 5-6 ξερές πιπεριές τσίλι
  • 4 μέτρια κρεμμύδια
  • 6 σκ. σκόρδο
  • 6 φιστίκια κάσιους (ανάλατα)
  • 3 lemongrass
  • 1 κομμάτι ρίζας τούρμερικ (κιτρινόριζα)
  • 1 μικρό κομμάτι γκαλάνγκαλ
  • 1,5 κ.σ. πάστα γαρίδας

Εκτέλεση:
Πολτοποιώ τα υλικά της πάστας. Τη σωτάρω σε wok ή κατσαρόλα με λίγο φιστικέλαιο. Προσθέτω τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα σωτάρω κι αυτά για 1'-2'. Προσθέτω μπόλικο νερό και τον ανανά και βράζω για 15'. Προσθέτω το γάλα καρύδας και βράζω ακόμα 3'. Προσθέτω τις γαρίδες και βράζω 5'. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένας πηχτός και δεμένος ζωμός. Σερβίρω με ρύζι ατμού.
  • Τα κεφάλια από τις γαρίδες θα δώσουν γεύση στο φαγητό. Μην τα παραλείψετε!
  • Φροντίστε να προμηθευτείτε όλα τα αυθεντικά υλικά! Μην τα παραλείψετε ούτε αυτά, γιατί η συνταγή θα χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της. Ένα ασιατικό σουπερμάρκετ τα έχει όλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου