Υλικά (για 4-5 άτομα):
- 1 kg. χριστόψαρα και σκορπίνες
- 2,5 φλ. καφέ ρύζι καρολίνα/νυχάκι
- 3 μέτριες πατάτες σε μεγάλα καρέ
- 5-6 καρότα σε μέτριες ροδέλες
- 2 αβγά
- Χυμός 1,5 λεμονιού
- Πιπέρι
- Αλάτι
- 2 χούφτες σέλινο
- 2 καρότα σε λεπτές ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε σκελίδες
- Κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 7-8 σπόρους καρδάμωμο
- 1 lemongrass κοπανισμένο
- 4-5 φύλλα kaffir λάιμ
- 1 κομμάτι γκαλάνγκαλ σε φέτες (~3 cm.)
- Λίγες ίνες σαφράν (1 καλή πρέζα)
- Λίγο ελαιόλαδο
- Ελαιόλαδο (3 μέρη)
- Χυμός λεμονιού (1 μέρος)
- Λίγη μουστάρδα
- Κόλιαντρος ξερός σκόνη
- Ρίγανη
- Άνηθος ψιλοκομμένος
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ζωμός: Γεμίζω μία μεγάλη κατσαρόλα νερό και βάζω μέσα τα ψάρια. Ανάβω το μάτι και το αφήνω να πάρει βράση. Ξαφρίζω προσεκτικά και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά του ζωμού. Το σύνολο πρέπει να γεμίζει σχεδόν την κατσαρόλα. Βράζω για περίπου 30' σε μέτρια φωτιά. Σουρώνω καλά το ζωμό, κρατάω το ψάρι στην άκρη και πετάω τα υπόλοιπα στερεά υλικά, αφού τα πιέσω πολύ καλά να βγάλουν όλο τους το ζουμί σε ένα σουρωτήρι.
- Ξαναβάζω το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτω τις πατάτες και τα καρότα. Βράζω για 15' ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε ελαφρώς. Τα αφαιρώ από την κατσαρόλα και προσθέτω το ρύζι. Βράζω για 15' περίπου.
- Αβγολέμονο: Χτυπάω τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτω το λεμόνι και λίγο λίγο το ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς για να ψηθούν τα αβγά. Ενσωματώνω στην κατσαρόλα.
- Σερβίρισμα: Ξεκοκαλίζω προσεκτικά τα ψάρια και τα σερβίρω περιχύνοντάς τα με τα υλικά της vinaigrette. Σερβίρω ένα πιάτο σούπα με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε άλλο πιάτο βάζω τα λαχανικά και περιχύνω με τη vinaigrette.
- Lemongrass, φύλλα kaffir λάιμ και γκαλάνγκαλ θα βρείτε σε καταστήματα ασιατικών προϊόντων. Τα δύο πρώτα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με ξύσμα λεμονιού και λάιμ, ενώ το γκαλάνγκαλ με φρέσκο τζίντζερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου