Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

DAKDORITANG (닭도리탕)














Η κουζίνα της Κορέας δεν είναι και ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα όσο η γειτονικές κουζίνες της Κίνας και της Ιαπωνίας. Όμως οι Κορεάτες έχουν πολύ χαρακτηριστικά πιάτα, μοναδικά υλικά και πικάντικες γεύσεις! Για τη σημερινή συνταγή απλώς προμηθευτείτε κορεάτικη πάστα πιπεριάς τσίλι από ένα ασιατικό κατάστημα, λίγη σάλτσα σόγιας και λίγο τζίντζερ και είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε ένα απλούστατο πιάτο μοναδικής γεύσης, αλλά ομολογουμένως αρκετά καυτερό!

Υλικά:
  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες χωρίς την πέτσα (~1,5 kg.)
  • 4 πατάτες σε μέτρια κομμάτια
  • 3 καρότα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι σε μεγάλες σκελίδες
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια σε διαγώνια κομμάτια
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
Για τη μαρινάδα:
  • 2 κ.σ. κορεάτικη πάστα πιπεριάς τσίλι (gochujang)
  • 2 κ.σ. πάπρικα
  • 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 3 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 2 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • Λίγο νερό

Εκτέλεση:
Πριν κάνω οτιδήποτε πλένω πάρα πολύ καλά το κρέας με τρεχούμενο νερό να φύγει όσο περισσότερο αίμα γίνεται. Αναμειγνύω τα υλικά της μαρινάδας και μαρινάρω το κρέας αποβραδίς, αλλιώς 2 ώρες αρκούν. Το βάζω σε κατσαρόλα, προσθέτω νερό να το καλύπτει κατά τα 2/3 και βράζω για 30'. Προσθέτω τις πατάτες και τα καρότα και βράζω ακόμα 30' (αν χρειαστεί προσθέτω νερό και διορθώνω το αλάτι). Κατά τη διάρκεια του βρασμού δεν ανακατεύω με κουτάλα, αλλά ανακινώ την κατσαρόλα για να αναμιχθούν τα υλικά και να μη διαλυθούν. Τέλος προσθέτω το φρέσκο κρεμμύδι και πιπέρι και σερβίρω.
  • Συνήθως σε φαγητά που χρησιμοποιούμε σάλτσα σόγιας δε ρίχνουμε αλάτι, αλλά στην περίπτωση αυτή τα υλικά είναι πολλά και το αλάτι χρειάζεται. Το χρησιμοποιούμε όμως με προσοχή! Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον σάλτσα σόγιας κατά το γούστο σας.
  • Η αυθεντική συνταγή απαιτεί 2 κ.σ. πιπέρι κόκκινο καυτερό. Εμείς το αντικαταστήσαμε με γλυκιά πάπρικα. Ήταν και η μόνη παρέμβαση που κάναμε στην αυθεντική συνταγή. Αν είστε τολμηροί ακολουθήστε τους Κορεάτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου