Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΙΤΑ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ













Η πίτα Καισαρείας ή αλλιώς παστουρμαδόπιτα ή παστουρμαλί είναι μία κλασική Μικρασιατική συνταγή που προτιμώ ιδιαίτερα! Παραδοσιακά γίνεται με φύλλο κρούστας, φέτες λεπτοκομμένου παστουρμά, κασέρι και ντομάτα. Εγώ, έχω κάνει δύο μικρές παραλλαγές οι οποίες όμως δεν αλλοιώνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της συνταγής. Έχω χρησιμοποιήσει φύλλο σφολιάτας και γραβιέρα, αντί για κασέρι για λίγη περισσότερη γευστική ένταση (λες και ο παστουρμάς δεν είναι αρκετός...). Προσφέρεται απολύτως για μεζέ τσίπουρου, για σνακ ή ακόμα και σαν πρώτο πιάτο σε ένα μερακλίδικο τραπέζι με ανατολίτικες γεύσεις! Στα συν του, επίσης, είναι ότι φτιάχνεται σε ελάχιστο χρόνο με σχεδόν μηδενικό κόπο, ειδικά με τη χρήση της σφολιάτας! Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε!

Υλικά:
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 20 φέτες παστουρμά χωρίς το τσιμένι
  • 400 gr. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
  • 2 μέτριες ντομάτες σε ροδέλες χωρίς σπόρους
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • Μαυροκούκι & σουσάμι

Εκτέλεση:
Απλώνω σε λαδόκολλα ένα φύλλο σφολιάτας. Βάζω επάνω σε στρώσεις κατά σειρά τη μισή γραβιέρα, τον παστουρμά, τις ντομάτες και ξανά γραβιέρα. Τοποθετώ επάνω ένα δεύτερο φύλλο και κλείνω τις άκρες. Αλείφω εξωτερικά με αβγό και πασπαλίζω με σουσάμι και μαυροκούκι. Χαράζω διαγώνια σε διάφορα σημεία την πίτα και ψήνω στο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για 45'-50' περίπου.
  • Την ποσότητα του τυριού μπορείτε να την αυξομειώσετε.
  • Η ντομάτα πρέπει να καλύψει όλον τον παστουρμά. Αν δε φτάνουν δύο, κόψτε όσες χρειάζονται.
  • Το τσιμένι είναι το εξωτερικό περίβλημα από μπαχαρικά που έχει ο παστουρμάς. Καλό είναι να το αφαιρέσουμε για πιο ελαφριά γεύση. Αν παρόλα αυτά δε σας πειράζει μπορείτε να το αφήσετε ως έχει! Θα γίνει η πίτα σας πιο πικάντικη.

1 σχόλιο:

  1. Είναι ασφαλές να προσθέσετε κύμινο, όπως επίσης και ρίγανη πάνω στην ντομάτα..Χωρίς το τσιμένι φυσικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή