Μετά από μια σεβαστή απουσία αρκετών ημερών, επιστρέφω με μια συνταγή θαλασσινών που είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσει. Στιφάδο με σουπιές! Γιατί στιφάδο δε γίνεται μόνο το κρέας, αλλά και τα θαλασσινά, ακόμα και τα όσπρια! Αγόρασα, λοιπόν, φρέσκες σουπιές και έβαλα την κατσαρόλα στη φωτιά! Πρόσθεσα όμως και κάποια υλικά που ίσως δε συνηθίζονται σε ένα παραδοσιακό στιφάδο. Οι γεύσεις όμως ταίριαξαν εκπληκτικά και το γεύμα μου το απόλαυσα δεόντως, βουτώντας φρέσκο ψωμί στην πεντανόστιμη σάλτσα! Εσείς θα το δοκιμάσετε;
Υλικά:
- 650 gr. σουπιές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
- 800 gr. κρεμμυδάκια στιφάδου (ή κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια)
- 1/2 μέτριο φινόκιο ψιλοκομμένο
- 5 σκ. σκόρδο χοντροκομμένο
- 1/3 φλ. οξύμελι (της αρεσκείας μου ή ξίδι μπαλσάμικο και 1/2 κ.γ. ζάχαρη)
- 1 κ.γ. κόκκοι πολύχρωμο πιπέρι
- 1/2 κ.γ. κόκκοι μπαχάρι
- 1/2 κ.γ. κεδροκούκουτσα κοπανισμένα
- 5-6 γαρίφαλα
- 350 gr. ντομάτα τριμμένη
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. μπούκοβο (καυτερό ή γλυκό, ανάλογα τα γούστα μου)
- 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το φινόκιο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτω τις σουπιές και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να ασπρίσουν και να σφίξουν. Προσθέτω το πιπέρι, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και τα κεδροκούκουτσα και ανακατεύω να αρωματίσουν. Σβήνω με το οξύμελι (ή το μπαλσάμικο) και αφήνω να βράσει για 2'-3'. Προσθέτω τη ντομάτα, τη δάφνη και το μπούκοβο, αλατίζω, προσθέτω και λίγο νερό και βράζω για 40' μέχρι να βράσουν καλά τα κρεμμύδια και να δέσει η σάλτσα. Τέλος προσθέτω τον άνηθο και επιπλέον ελαιόλαδο, αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί μερικά λεπτά και να κρυώσει λίγο και σερβίρω με φρέσκο ψωμί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου