Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ












Οι μελιτζάνες είναι ένα καλοκαιρινό λαχανικό (άρα αυτή την εποχή βρίσκουμε στην αγορά τις τελευταίες) με πάρα πολλές χρήσεις και εκπληκτικά νόστιμες παρασκευές! Η σημερινή είναι τα πασίγνωστα παπουτσάκια που ουσιαστικά είναι κατά κάποιο τρόπο μια παραλλαγή του μουσακά. Αντί να έχουμε πατάτες και μελιτζάνες σε στρώσεις με τον κιμά και τη μπεσαμέλ σε ένα ταψί, έχουμε μόνο μελιτζάνες τις οποίες τις χρησιμοποιούμε όπως αν κάναμε ιμάμ μπαϊλντί και απλώς τις γεμίζουμε με κιμά και τις καλύπτουμε με μπεσαμέλ. Επομένως συνδυάζουμε τις τεχνικές του μουσακά και του ιμάμ σε μία λαχταριστή πραγματικά συνταγή! Δε χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω! Καλή όρεξη!

Υλικά:
  • 5 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες κατά μήκος στη μέση
  • Αλάτι
  • Ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
  • Πάπρικα (για πασπάλισμα)
Για τον κιμά:
  • 500 gr. κιμάς
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κέρατο σε καρέ
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 500 gr. ντομάτες τριμμένες
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
  • 500 ml. γάλα (κατά προτίμηση 2% λιπαρά)
  • 1 αβγό
  • 5 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
  • 1 χούφτα φέτα τριμμένη
  • Μοσχοκάρυδο
  • Πιπέρι άσπρο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μελιτζάνες: Χαράζω χιαστί τις μελιτζάνες, τις αλατίζω και ρίχνω λίγη ζάχαρη και λίγο ελαιόλαδο στην κάθε μία και ψήνω στο φούρνο στους 200°C (λειτουργία αέρα) με το κομμένο τμήμα προς τα πάνω για 20' μέχρι να μαλακώσουν καλά. Όταν γίνουν, τις πιέζω με ένα κουτάλι ώστε να σχηματίσουν μια "βάρκα". Εκεί θα μπει η γέμιση.
  2. Κιμάς: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο, μαζί με την κανέλα και μόλις γυαλίσουν και μαλακώσουν προσθέτω τον κιμά. Σοτάρω καλά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι όλος ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να έχει "σπάσει" και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (μετά από 2' περίπου) προσθέτω τη ντομάτα, το μπαχάρι, τον κουρκουμά και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω και μια πρέζα ζάχαρη, προσθέτω και λίγο νερό και βράζω μέχρι να γίνει ο κιμάς και να πιει τα υγρά της σάλτσα (περίπου 30'). 5' πριν σβήσω το μάτι προσθέτω τον κόλιαντρο.
  3. Μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο προσθέτω το αλεύρι και το καβουρδίζω με σύρμα για λίγο μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτω το γάλα και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι. Προσθέτω και το αβγό και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να αρχίσει το μείγμα να πήζει. Τότε προσθέτω το τυρί και το μοσχοκάρυδο (όσο θέλω, αλλά όχι πάρα πολύ γιατί θα πικρίσει), αλατοπιπερώνω και ανακατεύω μέχρι να δέσει καλά.
  4. Σύνθεση: Γεμίζω τις "βάρκες" από τις μελιτζάνες με το μείγμα του κιμά, καλύπτω με τη μπεσαμέλ, πασπαλίζω με πάπρικα και ψήνω στο φούρνο για 20'-25' ακόμα στους 200°C. Σερβίρω σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Τη μπεσαμέλ μπορώ να την απλώσω με ένα κουτάλι ή να χρησιμοποιήσω σακούλα ζαχαροπλαστικής ώστε να διακοσμήσω τις μελιτζάνες με το σχήμα που μου αρέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου