Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΣΑΛΤΣΑ PONZU ΚΑΙ ΡΥΖΙ BASMATI ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


















Πολύ βαρύγδουπο όνομα έχει η σημερινή μου συνταγή! Μη ανησυχείτε όμως! Δεν είναι παρά μια απλούστατη παρασκευή με μαριναρισμένες μπριζόλες που ψήνονται στη σχάρα, που φέρνει λίγο σε γιαπωνέζικη κουζίνα, λόγω των υλικών της! Το δε συνοδευτικό ρύζι, προέρχεται από την ινδική κουζίνα! Με άλλα λόγια, πάντρεψα δύο διαφορετικού στυλ κουζίνες, για να φτιάξω μία ολοκληρωμένη πρόταση γεύματος που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Ακόμα κι αν δεν ξέρετε τι είναι το ponzu ή τι εννοώ ακριβώς λέγοντας καραμελωμένη σάλτσα, όλες οι απορίες σας θα επιλυθούν αν διαβάσετε τη συνταγή ως το τέλος! Μπορείτε κι εσείς να τη φτιάξετε μέσα σε 30'-40' και να φάτε ένα φαγητό μούρλια!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 4 χοιρινές μπριζόλες (~1 kg.)
Για τη μαρινάδα-σάλτσα:
  • 2/3 φλ. ponzu (ή σάλτσα σόγιας, αν δεν έχετε)
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 4 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 2 κ.σ. ξίδι λευκό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ τριμμένο (~ 3 cm. μήκος)
  • 1 κ.γ. πιπέρι Σετσουάν
Για το ρύζι:
  • 1 φλ. ρύζι μπασμάτι
  • 1 φλ. χυμός πορτοκάλι
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 2 σπόρους καρδάμωμο
  • 5 γαρίφαλα
  • Λίγο σαφράν
  • 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Για τις μπριζόλες:
  1. Μαρινάρω το κρέας με τα υλικά της μαρινάδας για 2-3 ώρες. Στραγγίζω τις μπριζόλες και φυλάω τη μαρινάδα.
  2. Ψήνω στη σχάρα συνολικά για περίπου 30' (κι από τις δύο πλευρές, γυρίζοντας μία φορά - ανάλογα το είδος της μπριζόλας και το πάχος του κρέατος, ρυθμίζω και το χρόνο ανάλογα). Προσέχω μην παραψηθούν και στεγνώσουν.
  3. Βάζω τη μαρινάδα που κράτησα σε ένα μικρό τηγάνι και τη βράζω μέχρι να μειωθεί ο όγκος της στο μισό και να γίνει σαν ελαφρύ σιρόπι. Περιχύνω τις μπριζόλες με τη σάλτσα από το τηγάνι και σερβίρω με το ρύζι που ακολουθεί.
Για το ρύζι:
  1. Αναμειγνύω το χυμό του πορτοκαλιού με ακόμα 1/2 φλ. νερό.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω την κανέλα, το καρδάμωμο και τα γαρίφαλα, μέχρι να αρωματίσουν. Προσθέτω το ρύζι και το σοτάρω μέχρι να λαδωθεί καλά. Προσθέτω τα υγρά. Ανακατεύω, προσθέτω το σαφράν, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη και κλείνω το καπάκι. Χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο και βράζω για 8'-10' μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του. Έπειτα κατεβάζω την κατσαρόλα απ' τη φωτιά και την αφήνω σκεπασμένη μέχρι να κρυώσει σχετικά.
  • Το ponzu είναι ένα γιαπωνέζικο παρασκεύασμα από σάλτσα σόγιας αρωματισμένη με το χυμό κάποιου εσπεριδοειδούς (προφανώς γιαπωνέζικου είδους). Αν κι έχει ξεχωριστό άρωμα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με την κλασική σάλτσα σόγιας που πουλάνε όλα σχεδόν τα supermarket (εφόσον δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο ασιατικό κατάστημα). Όμως επιδιώξτε να έχετε πιπέρι Σετσουάν. Το άρωμά του είναι αισθητά διαφορετικό και κάνει τη διαφορά και στο φαγητό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου