Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑΜΠΟΥΛΕ (تبولة)














Αυτές τις μέρες πέφτει πολύ φαγητό λόγω των ημερών... Γαλοπούλες, ψητά κρέατα στο φούρνο, ιδιαίτερες παρασκευές και πάρα πολλά Χριστουγεννιάτικα γλυκά! Έτσι, αποφάσισα να πρωτοτυπήσω και να παρουσιάσω μία σαλάτα για να συνοδεύσω όλα αυτά! (Ο πραγματικός λόγος φυσικά είναι ότι είμαι πολύ απασχολημένος με το να καταβροχθίζω τα προαναφερθέντα κρεατικά και γλυκά, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...) Ταμπούλε, λοιπόν! Μία μαϊντανοσαλάτα από το Λίβανο, που πολλοί από εσάς θα την έχετε δοκιμάσει σε κάποιο κεμπαπτζίδικο ή αραβικό εστιατόριο. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως σαλάτα, αλλά και ως συνοδευτικό από μόνο του, καθώς είναι πλήρες πιάτο! Τις αναλογίες μπορείτε να τις διαφοροποιήσετε ανάλογα με τα γούστα σας, αλλά να θυμάστε ότι πρόκειται για μαϊντανοσαλάτα και όχι πλιγουροσαλάτα, επομένως το κύριο συστατικό της πρέπει να είναι ο μαϊντανός και τα υπόλοιπα υλικά απλά να τη συμπληρώνουν! Καλή σας όρεξη!

Υλικά:
  • 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 αγγουράκι σε κύβους
  • 1 ντομάτα σε κύβους (ή ντοματίνια κομμένα σε 2-3 κομμάτια)
  • 1/2 φλ. πλιγούρι
  • 4 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • Χυμός 1/2 λεμονιού
  • 1/2 κ.γ. σουμάκι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μουλιάζω το πλιγούρι σε καυτό νερό μέχρι να μαλακώσει και να φουσκώσει.
  2. Ανακατεύω καλά το πλιγούρι με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνω να σταθούν για 30' πριν τα σερβίρω, ώστε να μαριναριστούν καλά και να ανταλλάξουν τις γεύσεις τους.
  • Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή (και πολύ υγιεινή και θρεπτική παράλληλα), είναι να χρησιμοποιήσετε κινόα! Θα το βράσετε όπως ακριβώς το ρύζι, μετρώντας 1,5 μέρος νερό για κάθε 1 μέρος κινόα. Επίσης, αν δεν έχετε σουμάκι μπορείτε να το παραλείψετε. Είναι μια προσθήκη που δίνει μια πιο ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό, αλλά δεν είναι απαραίτητο συστατικό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου