Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΦΑΣΟΛΙΑ ΧΑΝΤΡΕΣ ΣΤΙΦΑΔΟ













Το στιφάδο είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά ειδικά όταν το κάνω με κουνέλι! Φυσικά καταπληκτικό στιφάδο γίνεται και με μοσχαράκι ή ακόμα και με κρέας βούβαλου! Αν βρείτε, δοκιμάστε το οπωσδήποτε! Τι θα λέγατε όμως για μια χορτοφαγική παραλλαγή με φασόλια χάντρες; Επειδή, λοιπόν, οι χάντρες μου αρέσουν επίσης, και, καθώς είναι στην εποχή τους, τις βρίσκω φρέσκες στη λαϊκή, έφτιαξα ένα διαφορετικό στιφάδο το οποίο είναι απλά λουκούμι! Γι' αυτό άλλωστε το μοιράζομαι και μαζί σας. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε και θα δείτε ότι το κρέας δε θα σας λείψει καθόλου!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 250 gr. φασόλια χάντρες
  • 500 gr. κρεμμύδια στιφάδου
  • 4-5 σκ. σκόρδο ολόκληρες
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι κομμένη στη μέση
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 5 γαρίφαλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1/4 κ.γ. κουρκουμάς
  • 2 κ.σ. πελτές
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1/4 φλ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 250 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια, τα σκόρδα μαζί με τα γαρίφαλα, την κανέλα και την πιπεριά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτω, τα φασόλια και τον πελτέ. Ανακατεύω καλά μέχρι να αρωματίσει ο πελτές και να διαλυθεί καλά. Προσθέτω την πάπρικα, τη δάφνη και τον κουρκουμά και ανακατεύω να  ομογενοποιηθούν και αυτά καλά. Σβήνω με το κρασί και το ξίδι. Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ και να γλασάρει η σάλτσα στην κατσαρόλα. Προσθέτω τη ντομάτα, καθώς και νερό μέχρι να σκεπάζει καλά τα φασόλια και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 45' περίπου. Περίπου στα 30' αλατοπιπερώνω. Αν χρειαστεί νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτω αναλόγως. Στο τέλος η σάλτσα πρέπει να είναι δεμένη χωρίς πολλά υγρά. Σερβίρω αφού αφήσω το φαγητό να σταθεί και να κρυώσει σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου