Νηστίσιμο πιάτο είναι και η σημερινή μας συνταγή. Όμως δεν απευθύνεται μόνο σε όσους τηρούν τη νηστεία της Σαρακοστής, αλλά σε όλους όσοι θέλουν ένα πιάτο με χαμηλά λιπαρά, πλούσιο σε φυτικές ίνες και υψηλής θρεπτικής αξίας! Πρόκειται για ένα λαχταριστό συνδυασμό από φακές και πλιγούρι μαγειρεμένο περίπου σα στεγνό κάρυ. Δεν είναι δύσκολο στην παρασκευή του, αρκεί να έχετε προμηθευτεί τα λαχανικά και τα μυρωδικά που θα του δώσουν όλη τη γεύση! Για περισσότερα χορτοφαγικά μαγειρέματα με φακές στην κατσαρόλα ρίξτε μια ματιά εδώ, εδώ και εδώ!
Υλικά:
- 200 gr. φακές ψιλές
- 1/2 φλ. πλιγούρι
- 1 καρότο σε καρέ
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 4 καρδάμωμα
- 1 κ.γ. κύμινο
- 200 gr. ντομάτα τριμμένη
- 1 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ξερός δυόσμος
- 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
- 1 φρέσκο κρεμμύδι σε διαγώνιες ροδέλες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα καρδάμωμα και τη δάφνη μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν τα λαχανικά. Προσθέτω το κύμινο και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2'. Προσθέτω και τις φακές, ανακατεύω να λαδωθούν καλά και προσθέτω αρκετό νερό ώστε να σκεπάζονται καλά όλα τα υλικά. Βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 30'. Προσθέτω τη ντομάτα και το δυόσμο, αλατοπιπερώνω και βράζω ακόμα 15'. Τέλος, προσθέτω το σέλινο και το πλιγούρι και βράζω ακόμα 15'. Στα τελευταία 3' του μαγειρέματος προσθέτω τον κόλιαντρο και το φρέσκο κρεμμύδι έτσι ώστε να "κρατάνε" και να είναι πιο έντονο το άρωμά τους. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτω ζεστό νερό αν χρειαστεί και ανακατεύω συχνά, ώστε στο τέλος να έχω το αποτέλεσμα της φωτογραφίας, χωρίς όμως να έχει κολλήσει το φαγητό στην κατσαρόλα!
Δεν το εχω δοκιμάσει ποτέ,
ΑπάντησηΔιαγραφήομως λατρευω τις φακές και το φαγητό σου
δείχνει τόσο πλουσιο & λαχταριστό!