Ο όρος biryani στην ινδική κουζίνα περιγράφει ένα πιάτο που περιλαμβάνει ρύζι το οποίο έχει μαγειρευτεί μόνο του με μπαχαρικά και στη συνέχεια αναμειγνύεται με μία μεγάλη ποσότητα μαγειρεμένου φαγητού, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα σπυρωτό ρύζι σε περίπου ίση ποσότητα με τα υπόλοιπα υλικά που να μπορεί να καταναλωθεί μόνο του σαν κύριο γεύμα. Παρόλα αυτά υπάρχουν και παραλλαγές όπου το ρύζι μαγειρεύεται μαζί με τα υπόλοιπα υλικά ή με κάποια απ' αυτά. Η σημερινή χορτοφαγική συνταγή ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και προέρχεται από τη βόρεια Ινδία και ειδικότερα την επαρχία Πουντζάμπ. Όπως όλα τα ινδικά πιάτα έχει πλούσια και πικάντικη γεύση από τα μπαχαρικά που περιέχει και σίγουρα θα σας ενθουσιάσει! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε τα μπαχαρικά από ένα κατάστημα μπαχαρικών.
Υλικά:
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλαράκι κανέλα
- 8 κόκκοι πιπεριού
- 8 γαρίφαλα
- 5 καρδάμωμα
- 1/2 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε σκελίδες
- 1/4 κ.γ. κουρκουμάς
- 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.γ. σκόρδο πολτοποιημένο με λίγο ελαιόλαδο (ή τριμμένο πολύ ψιλό)
- 1 κ.γ. τζίντζερ πολτοποιημένο με λίγο ελαιόλαδο (ή τριμμένο πολύ ψιλό)
- 5-6 φύλλα δυόσμου
- 1/4 φλ. γιαούρτι
- Λίγες ίνες σαφράν
- 1/4 κ.γ. γκαράμ μασάλα
- 1,5 φλ. ρύζι μπασμάτι
- 450 gr. καλαμπόκι
- 10-12 μανιτάρια ψιλοκομμένα
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα πρώτα έξι υλικά μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους. Προσθέτω τα κρεμμύδια και σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τα μανιτάρια, τον κουρκουμά, το πιπέρι καγιέν, το σκόρδο και το τζίντζερ και ανακατεύω καλά. Προσθέτω το καλαμπόκι, ανακατεύω καλά, προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω καλά να λαδωθεί και αυτό. Προσθέτω 2,25 φλ. νερό, το γιαούρτι, το δυόσμο, το σαφράν και το γκαράμ μασάλα και βράζω σε σιγανή φωτιά με κλειστό το καπάκι για περίπου 10' ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω το καπάκι κλειστό για ακόμα 10' πριν σερβίρω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου