Το σημερινό μου πιάτο είναι μια συνταγή από τις πιο εύκολες, που έχει προέλθει από τη γιαγιά και έχει περάσει σε εμάς τους νεότερους με τη διαδοχή των γενεών. Είναι συνταγή καλοκαιρινή που μαγειρεύεται με φρέσκια ντομάτα και μελιτζάνες. Η διαφορά είναι ότι η γιαγιά τηγάνιζε όλα τα υλικά και μετά τα ενσωμάτωνε στη σάλτσα. Εγώ κάνω κάτι λίγο διαφορετικό για να μειώσω τις θερμίδες και να κάνω το φαγητό λίγο πιο ελαφρύ. Κατά τα άλλα, από πλευράς υλικών θα μπορούσα να προσθέσω διάφορα μυρωδικά ή και επιπλέον λαχανικά, αλλά προτίμησα να μην αλλάξω τίποτε άλλο σε σχέση με το μαγείρεμα της γιαγιάς (εκτός από λίγο μπαχάρι)! Αν το δοκιμάσετε θα συμφωνήσετε ότι έκανα καλά!
Υλικά:
- 2 μελιτζάνες φλάσκες σε μεγάλες ροδέλες
- 2 μεγάλες πατάτες σε μεγάλες ροδέλες
- 1 kg. ντομάτα τριμμένη
- 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Αλατίζω τις μελιτζάνες και τις πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη. Αλατίζω και τις πατάτες. Τις τοποθετώ μαζί σε λαδωμένο ταψί, τις περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο επιπλέον και τις ψήνω στο φούρνο για 15' στους 200°C, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.
- Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το σκόρδο μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του και προσθέτω τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω το μπαχάρι και λίγη ζάχαρη και βράζω για 15'. Έπειτα αδειάζω τη σάλτσα επάνω στο ταψί με τις μελιτζάνες και συνεχίζω το ψήσιμο για ακόμα 10'-15' περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτω τη ρίγανη και σερβίρω με ζεστό ψωμί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου