Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΦΥΡΙΔΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΜΕ ΚΑΠΑΡΗ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ












Η σημερινή συνταγή προέκυψε ως δική μου παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής του τηγανιτού παστού μπακαλιάρου με σάλτσα που τρώγαμε πάντα στο σπίτι μας στις 6 Αυγούστου (γιορτή του Σωτήρος), καθότι είναι μια μέρα που το έθιμο ζητάει ψάρι. Καθώς ο τηγανιτός μπακαλιάρος απαιτεί προφανώς... τηγάνι, είναι κάτι που προσπαθώ να αποφεύγω στην καθημερινότητά μου! Γι' αυτό προμηθεύτηκα φρέσκια σφυρίδα σε φέτες και έφτιαξα μια σάλτσα ελαφριά και αρωματική, που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς τις ενοχές του τηγανιτού! Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ό,τι προτιμάτε! Ρύζι σπυρωτό, πουρέ πατάτας, ή ακόμα και μακαρονάδα, η οποία πιστέψτε με, είναι εξαιρετική! Εγώ προτίμησα τον πουρέ. Και φυσικά, το ψάρι σας δε χρειάζεται να είναι σφυρίδα. Οποιοδήποτε παρόμοιο ψάρι ταιριάζει μια χαρά!

Υλικά (για 2 άτομα):
  • 2 φέτες σφυρίδα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • 2 κ.σ. ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 1 κ.σ. κάπαρη (ξεπλυμένη σε νερό)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μέτρια καρέ
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. καρδάμωμο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. χαρίσα (αραβικό μείγμα μπαχαρικών ή πάστα - ό,τι βρείτε)
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • Αλάτι
  • Λευκό πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Αλατοπιπερώνω το ψάρι. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο το σοτάρω για 2' από κάθε πλευρά να ροδίσει ελαφρά και το αφαιρώ.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις ελιές και την πιπεριά, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτω τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15' περίπου. Προσθέτω το ψάρι και τα βράζω όλα μαζί για άλλα 10'-12' μέχρι να γίνει το ψάρι και να δέσει η σάλτσα (ενδιάμεσα έχω προσθέσει λίγο νερό, για να μη στεγνώσει η σάλτσα πρόωρα).
  3. Σερβίρω με το αγαπημένο μου συνοδευτικό, αφού πρώτα αφήσω το φαγητό να σταθεί για 10'.
  • Άλλα ψάρια που προτείνω γι' αυτή τη συνταγή είναι ο φρέσκος μπακαλιάρος, ο γαλέος, η συναγρίδα, το φαγκρί, αλλά και ο φρέσκος τόνος, ο οποίος θα έχει και μια πιο ιδιαίτερη υπόξινη γεύση!
  • Αν δεν έχετε χαρίσα, προς Θεού, μην εγκαταλείψετε! Ρίξτε στο τέλος του μαγειρέματος 2-3 κ.σ. φρέσκο βασιλικό και καλή σας απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου