Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΡΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΑΚΑ (आलू और मटर करी)













Ο συνδυασμός της πατάτας και του αρακά είναι πολύ συνηθισμένος στην ελληνική κουζίνα. Μαγειρεύονται μαζί και σε γιαχνί και σε τουρλού, αλλά και με κρέας στην κατσαρόλα κλπ. Εμείς αποφασίσαμε να τα μαγειρέψουμε μαζί σε ινδικό κάρι! Πρόκειται για παραλλαγή συνταγής που έπεσε στα χέρια μας, από την οποία προσθαφαιρέσαμε κάποια υλικά για να την κάνουμε ακόμα πιο "ινδοπρεπή" απ' όσο ήταν! Το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να σερβιριστεί και ως κύριο γεύμα, αλλά και ως συνοδευτικό ενός γεύματος με ψητά κρέατα μαριναρισμένα με μπόλικα ανατολίτικα μπαχαρικά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι έχει ιδιαίτερη και καυτερή γεύση και ταιριάζει περισσότερο στις γευστικές προτιμήσεις όσων αγαπούν την ινδική κουζίνα και τα έντονα αρώματα των μπαχαρικών!

Υλικά:
  • 1 kg. πατάτες σε μέτριους κύβους
  • 100 gr. αρακάς
  • 2 κρεμμύδια σε σκελίδες
  • 5 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 μεγάλο κομμάτι τζίντζερ (~ 4 cm.) πολτοποιημένο
  • 1 κ.σ. σιναπόσποροι (μουστάρδα σε σπόρους)
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κόλιαντρο ξερό
  • 2 κ.σ. φύλλα curry
  • 1 κ.γ. γκαράμ μασάλα (*)
  • 1 χούφτα κόλιαντρο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε wok ή κατσαρόλα προσθέτω το βούτυρο μαζί με ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια μαζί με το σιναπόσπορο μέχρι να μαλακώσουν καλά και να αρχίσουν να σκάνε οι σπόροι. Προσθέτω το σκόρδο και το τζίντζερ και ανακατεύω λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αρωματίσουν. Προσθέτω τις πατάτες, τον αρακά και όλα τα υπόλοιπα ξερά μπαχαρικά εκτός από τα φύλλα curry. Ανακατεύω καλά να λαδωθούν τα λαχανικά και να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους και προσθέτω νερό μέχρι να καλυφθούν ακριβώς τα υλικά. Αλατίζω, προσθέτω το γκαράμ μασάλα και τα φύλλα curry και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20' περίπου. Τέλος, προσθέτω τον φρέσκο κόλιαντρο, ανακατεύω καλά και αφήνω το φαγητό να σταθεί για 30' πριν το σερβίρω. Άλλωστε όλα τα ινδικά curry είναι πολύ πιο νόστιμα όταν κρυώσουν!
  • (*) Το γκαράμ μασάλα είναι ένα ειδικό μείγμα μπαχαρικών της ινδικής κουζίνας. Αυτό, όπως και τα φύλλα curry, όπως και όποιο άλλο μπαχαρικό χρειάζεστε θα το βρείτε σε καταστήματα πώλησης μπαχαρικών. Σε συνταγές όπως η σημερινή είναι απαραίτητα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου