Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ (İMAM BAYıLDı)














Το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα πιάτα της Τούρκικης κουζίνας. Δεν είμαι ειδήμονας στην τούρκικη γλώσσα, αλλά «ιμάμ μπαϊλντί» σημαίνει «ο ιμάμης λιποθύμησε» ή κάτι τέτοιο. Λέγεται ότι το πιάτο σερβιρίστηκε πρώτη φορά σε έναν ιμάμη ο οποίος είτε έφαγε τόσο πολύ που λιποθύμησε, είτε έφαγε, αλλά λιποθύμησε μόλις άκουσε πόσο στοίχισε! Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή που λέει ότι ο ιμάμης έτρωγε αυτό το φαγητό κάθε μέρα από τη γυναίκα του και λιποθύμησε από τη στενοχώρια του όταν έφτασε μια μέρα που δεν του το μαγείρεψε! Προφανώς καταλαβαίνετε για πόσο νόστιμο πιάτο πρόκειται! Η συνταγή απαντάται και σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Αρμενία, ενώ παρόμοια πιάτα υπάρχουν στις αραβικές χώρες, τη Γεωργία και το Ιράν! Φυσικά έχει ενσωματωθεί πλήρως και στη δική μας κουζίνα. Και όχι άδικα, καθώς είναι από τα νοστιμότερα φαγητά με μελιτζάνες που υπάρχουν! Εγώ φτιάχνω και μια πιο ελαφριά παραλλαγή στην κατσαρόλα με Τσακώνικες μελιτζάνες Λεωνιδίου, αλλά σήμερα ασχολήθηκα με την κανονική συνταγή, φυσικά με τις δικές μου παρεμβάσεις, τις οποίες συστήνω ανεπιφύλακτα! Καλή μας απόλαυση!

Υλικά:
  • 5 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες κατά μήκος στη μέση
  • 500 gr. πράσα σε ροδέλες
  • 250 gr. κρεμμύδια σε σκελίδες
  • 5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 χούφτα μαϊντανός και κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Χαράζω χιαστί τις μελιτζάνες, τις αλατίζω και ρίχνω λίγη ζάχαρη και λίγο ελαιόλαδο στην κάθε μία και ψήνω στο φούρνο στους 200°C (λειτουργία αέρα) με το κομμένο τμήμα προς τα πάνω για 30' μέχρι να μαλακώσουν καλά. Όταν γίνουν, τις πιέζω με ένα κουτάλι ώστε να σχηματίσουν μια "βάρκα". Εκεί θα μπει η γέμιση.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα πράσα, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 10' περίπου μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Προσθέτω τη ντομάτα, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και λίγη ζάχαρη, αλατοπιπερώνω και βράζω για 15' περίπου ή μέχρι η ντομάτα να πιει όλα τα υγρά της. Προσθέτω επιπλέον ελαιόλαδο και αποσύρω από τη φωτιά.
  3. Γεμίζω τις «βάρκες» από τις μελιτζάνες με το μείγμα, και ψήνω στο φούρνο για 15' ακόμα στους 200°C. Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και κόλιαντρο και σερβίρω σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μπορείτε αν θέλετε να ψήσετε τις μελιτζάνες αφού έχετε προσθέσει και τριμμένη φέτα πάνω από τη γέμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου