Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

ΜΠΟΥΡΙΤΟΣ ΜΕ ΦΙΛΕΤΟ ΨΑΡΙΟΥ, ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ














Το σημερινό μας πιάτο είναι εμπνευσμένο από τα μεξικάνικα μπουρίτος! Πρόκειται για τορτίγιες οι οποίες γεμίζονται με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, τυλίγονται και τρώγονται όπως τα δικά μας σουβλάκια. Εμείς δε φτιάξαμε κάποια μεξικάνικη παραλλαγή, αλλά σκαρώσαμε ένα απλό και ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα θρεπτικό και χορταστικό σνακ με φιλέτο ψαριού και 2-3 ακόμα απλά υλικά. Δηλαδή περισσότερο μια πρόταση σερβιρίσματος είναι παρά κάποια συνταγή που θα απαιτήσει χρονοβόρο μαγείρεμα και αυστηρότητα στην εκτέλεση. Μπορείτε να έχετε έτοιμα τα υλικά από πριν (κάποια στιγμή που θα έχετε χρόνο) και σε ελάχιστο χρόνο να ψήσετε το ψάρι, να το τυλίξετε στην τορτίγια και να το απολαύσετε!

Υλικά (για 4 τορτίγιες):
  • 2 ατομικά φιλέτα ψαριού της αρεσκείας σας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο
  • Γκουακαμόλε (βλ. συνταγή εδώ και εδώ)
  • Καυτερό μπούκοβο
  • Σουσάμι
  • Χυμός λεμονιού
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε σκελίδες
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 3 γαρίφαλα
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τα ντοματίνια:
  • 15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1,5 κ.γ. ξερός βασιλικός
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το γαρίφαλο και τα κρεμμύδια αφού τα αλατίσω ελαφρά, μέχρι να γυαλίσουν και να αρχίσουν να σκουραίνουν. Σβήνω με το κρασί και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω το σοτάρισμα ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να αποκτήσουν καφέ χρώμα και να μαλακώσουν πολύ. (Η διαδικασία χρειάζεται γύρω στα 20' λεπτά για 2 μεγάλα κρεμμύδια.)
  2. Για τα ντοματίνια: Μαρινάρω τα ντοματίνια με τα υλικά τους για 15'.
  3. Για το ψάρι: Σοτάρω ή ψήνω σε σχάρα τα φιλέτα ψαριού, έχοντας τα απλώς αλατοπιπερώσει. Αφού ψηθούν και πριν τα κατεβάσω από τη φωτιά σβήνω με λίγο χυμό λεμονιού.
  4. Σύνθεση: Ζεσταίνω τις τορτίγιες σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε τοστιέρα για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να μπορούν να τυλιχτούν χωρίς να σπάσουν. Τις γεμίζω με μισό φιλέτο την καθεμία, το 1/4 από τα κρεμμύδια και τα ντοματίνια, 2 κ.σ. γκουακαμόλε, μπούκοβο και σουσάμι. Προσθέτω λίγο έξτρα χυμό λεμονιού αν θέλω, τυλίγω σε ρολό και απολαμβάνω!
  • Επίσης μπορείτε αντί για γκουακαμόλε (αν δε σας αρέσει) να χρησιμοποιήσετε πέστο βασιλικού. Είναι εξίσου νόστιμο!
  • Τα καραμελωμένα κρεμμύδια κάνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση με το γκουακαμόλε! Αν παρόλα αυτά δε σας ταιριάζουν ή θεωρείτε τη γεύση τους πολύ έντονη, μπορείτε να τα παραλείψετε εντελώς.

1 σχόλιο:

  1. Σαν συνδυασμό είναι αλήθεια πως δεν το έχω δοκιμάσει, το γουακαμόλε μαζί με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, αλλά φαίνεται πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή