Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ ΜΕ ΠΕΛΤΕ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ














Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχετε δοκιμάσει γκιούλμπασι σε κάποια παραδοσιακή χασαποταβέρνα. Πρόκειται για ένα διάσημο φαγητό που συνηθίζεται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα κεντρικά και προς τα πάνω και περιλαμβάνει κρέας (κυρίως αρνί, χοιρινό ή μοσχάρι ή συνδυασμό τους), σκόρδο και τυρί τα οποία ψήνονται στη λαδόκολλα με βούτυρο σε σιγανή φωτιά, με αποτέλεσμα το κρέας στο τέλος να λιώνει στην κυριολεξία! Πολλές φορές προστίθενται και λίγα λαχανικά. Εμείς κατά την προσφιλή μας συνήθεια φτιάξαμε ένα γκιούλμπασι με γαλοπούλα, λίγο "πειραγμένο", αλλά συγκλονιστικά νόστιμο! Πραγματικά ίσως ανήκει στις 5 νοστιμότερες συνταγές που έχουμε στη συλλογή μας! Σας συνιστούμε να τη δοκιμάσετε το συντομότερο δυνατόν!

Υλικά:
  • Γαλοπούλα μπούτι σε μερίδες (~1 kg.)
  • 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 5 σκ. σκόρδο χοντροκομμένο
  • 250 γρ. κεφαλοτύρι (ή τυρί κατάλληλο για σαγανάκι που δε λιώνει τελείως)
  • 1/4 φλ. κρασί λευκό
  • 1 κ.γ. πελτές
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Θρούμπι (ή θυμάρι)
  • Μπαχαράτ
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά προσθέτοντας τα μπαχαρικά στην ποσότητα που προτιμώ, ώστε το κρέας να καλυφθεί καλά και να ομογενοποιηθεί το σύνολο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 2 ώρες. Σερβίρω με το συνοδευτικό της αρεσκείας μου. Παραδοσιακά αυτό είναι οι τηγανιτές πατάτες, αλλά μπορείτε να τις ψήσετε ή να βράσετε ένα σπυρωτό πιλάφι για να εκμεταλλευτείτε τη νόστιμη σάλτσα που θα έχει προκύψει μετά το ψήσιμο!
  • Στα υλικά της συνταγής υπάρχει το μπαχαράτ. Αυτό είναι ένα αραβικό μείγμα μπαχαρικών το οποίο περιέχει όλα ή κάποια από τα παρακάτω συστατικά ανάλογα τη χώρα: Πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, κόλιαντρο, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι, καρδάμωμο, δυόσμο, σαφράν, αποξηραμένο τριαντάφυλλο, ξύσμα λεμονιού κλπ... Μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας μείγμα πειραματιζόμενοι ή απλά να ρίξετε στο φαγητό όποιο συνδυασμό αυτών των μπαχαρικών σας αρέσει.
  • Αλατίζω με προσοχή λόγω του τυριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου