Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

ΣΑΛΑΧΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑ ΚΗΑΤ (फिश टमाटर का खूट)














Περνώντας από τη λαϊκή αγορά τις προάλλες, περάσαμε και από τον πάγκο του ψαρά μας, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε φέρει μεγάλα κομμάτια σαλάχι το οποίο μας αρέσει ιδιαίτερα, αν και δεν το βρίσκουμε πολύ συχνά. Το σαλάχι όταν είναι μικρό και βρίσκουμε ολόκληρα τα πτερύγιά του, συνήθως τα τηγανίζουμε και αποτελούν εξαιρετικό μεζέ. Όμως αυτή τη φορά τα κομμάτια ήταν μεγάλα φιλέτα με μόνο τους χόνδρους του πτερυγίου ανάμεσα. Επομένως θα ήταν κρίμα να μην τα αξιοποιούσαμε λίγο πιο δημιουργικά! Ακολουθώντας, λοιπόν, την προσφιλή μας συνήθεια, εντοπίσαμε για μια ακόμη φορά μια εξωτική συνταγή από την επαρχία Μαχαράστρα της Ινδίας που έχει μια-δυο δυσκολίες στην εκτέλεσή της, αλλά τελικά δείχνει πιο δύσκολη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Εμείς την έχουμε παρουσιάσει σε βήματα έτσι ώστε να διευκολυνθείτε όσοι επιλέξετε να τη δοκιμάσετε. Πιστέψτε μας, θα αποζημιωθείτε για τον κόπο σας!

Υλικά:
Για το ψάρι:
  • 1 kg. σαλάχι σε μεγάλα κομμάτια
  • 3 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι
Για τη σάλτσα (1η φάση):
  • 12 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • 750 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 2 κ.σ. κοτσάνια κόλιαντρου ψιλοκομμένα (ή μαϊντανού)
  • 1 κ.σ. κόλιαντρος ξερός
  • 1 κ.σ. πάστα tamarind
  • 1 κ.σ. ψημένη σκόνη ρεβυθιών (βλ. εκτέλεση παρακάτω)
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα (2η φάση):
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • 1 κ.γ. σιναπόσπορο (σπόρο μουστάρδας)
  • 3 ξερές πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 10 φύλλα βασιλικού
  • 1/2 φλ. γάλα καρύδας
  • 1 χούφτα κόλιαντρο ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό)

Εκτέλεση:
  1. Αναμειγνύω το ψάρι με τα υλικά της μαρινάδας και το αφήνω να μαριναριστεί για 30'.
  2. Τρίβω στο multi 1,5 κ.σ. ρεβίθια μέχρι να γίνουν σκόνη. Έπειτα την ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να σκουρύνει και να αρωματίσει. Τη φυλάω στην άκρη.
  3. 1η φάση σάλτσας: Σε wok ή κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το σκόρδο, το τζίντζερ και την κανέλα μέχρι να αρωματίσουν. Προσθέτω τη ντομάτα και βράζω για 15' προσθέτοντας (αν χρειάζεται) το κατάλληλο νερό. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά της 1ης φάσης και βράζω για ακόμα 5'.
  4. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το μαριναρισμένο ψάρι για 2'-3' από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος των κομματιών). Τα βάζω στην άκρη.
  5. 2η φάση σάλτσας: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τους σπόρους του κύμινου και της μουστάρδας μέχρι να αρχίσουν να σκάνε. Τότε προσθέτω τις πιπεριές τσίλι (αν βάλω), τη σάλτσα από την 1η φάση και όλα τα υπόλοιπα υλικά της 2ης φάσης εκτός από τον κόλιαντρο, καθώς και λίγο νερό αν χρειάζεται. Αφήνω να πάρει βράση και προσθέτω το ψάρι. Βράζω για 5'-7' ή μέχρι να γίνει. Προσθέτω τον κόλιαντρο και σερβίρω με ρύζι ατμού ή/και ινδικά naan ή πίτες για σουβλάκια.
  • Η σκόνη ψημένων ρεβιθιών πωλείται έτοιμη στην Ινδία. Εμείς όμως επειδή δε βρισκόμαστε στην Ινδία τη φτιάξαμε με τη μέθοδο που περιγράψαμε παραπάνω. Μια άλλη λύση θα ήταν να ψήσετε ρεβιθάλευρο το οποίο πωλείται σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Όμως επειδή και αυτό είναι δυσεύρετο και επειδή σίγουρα σκόνη ψημένων ρεβιθιών δε θα σας χρησιμεύσει αλλού, καλύτερα να κάνετε αυτό που κάναμε εμείς. Απλώς θα παρατείνει το χρόνο ενασχόλησής σας με τη συνταγή κατά 5'. Σίγουρα έχετε λίγα ρεβίθια στο σπίτι ή, αν όχι, εύκολα τα προμηθεύεστε από οπουδήποτε. Αν παρόλα αυτά βαριέστε, απλώς παραλείψτε το βήμα αυτό. Η συνταγή δε θα χάσει σε γεύση!
  • Όπως αντιλαμβάνεστε, μια βόλτα σε ένα κατάστημα με μπαχαρικά και ασιατικά προϊόντα είναι απαραίτητη πριν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή. Ειδικά πάστα tamarind θα βρείτε μόνο σε ασιατικό supermarket. Επαναλαμβάνουμε όμως πως αξίζει τον κόπο! 
  • Στη συνταγή έχουμε υποκαταστήσει τα δυσεύρετα φύλλα curry με φύλλα βασιλικού. Ενδεχομένως όμως να μπορέσετε να τα βρείτε σε κάποιο κατάστημα. Αν τα βρείτε χρησιμοποιήστε τα οπωσδήποτε! Το άρωμά τους δε μπορεί να υποκατασταθεί ακριβώς με κάτι άλλο!
  • Η συνταγή μαγειρεύεται με οποιοδήποτε παρόμοιο φιλέτο άσπρου ψαριού. Δε χρειάζεται προφανώς να είναι σαλάχι... Απλά προσαρμόστε ανάλογα το χρόνο μαγειρέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου